Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

03 august, 2021

Cărțile electronice de identitate

Am abordat până acum două  subiecte controversate: tehnologia 5G și cea cu vaccinurile împotriva COVID-19. Acum am decis să mai adaug un subiect la această serie, legată de teoria conspirației.




Se vorbește de foarte mult timp de introducerea cărților electronice de identitate, dar de-abia acum acestea devin o realitate și la noi.

Se pare că deși există mulți români care nu privesc deloc cu ochi buni acest lucru, am citi azi o știre în care este vorba despre faptul că la Cluj oamenii s-au înghesuit să își facă și ei astfel de cărți de identitate. Acesta este un proiect-pilot și dacă va fi un succes se va extinde.

Este adevărat că deși pentru unii actualele documente mai au câțiva ani până să expire, acestea nu mai sunt acceptate pentru a călători în statele Uniunii Europene. Alternativa este pașaportul. Acesta însă e mult mai scump și cu o perioadă de valabilitate pe o perioadă mult mai mică.

Pentru destul de mulți oameni ideea de chip ce ar urma să fie implantat oamenilor este una malefică și are profunde conotații religioase, fiind asociat cu Satana și , semnul fiarei și numărul 666 descrise în Biblie.




În realitate multă lume nu ține cont că suntem deja înconjurați de chip-uri: în calculatoare, telefoane mobile, televizoare smart și carduri (bancare și nu numai). Dar pentru unii actul de identitate pare să fie problema. 

Argumentul forte al celor care resping un astfel de document este că următorul pas este implantarea chip-urilor, care după interpretarea preoților este semnul fiarei descris în Apocalipsă. Mai mult decât atât tehnologia există fiind folosită deja la animale.

Ca de multe ori în istorie, Biserica a considerat progresul ca fiind ceva rău. Nu întotdeauna, dar în general atitudinea față de dezvoltare a fost sceptică. Sunt mulți preoți care își îndeamnă enoriașii să refuze noile acte de identitate.

Una din temerile cele mai mari ale omului și cumva este de înțeles acest lucru, este teama de a fi urmărit pas cu pas și astfel pierderea libertății. Deși hai să fim serioși: deja acest lucru se întâmplă. Avem aproape în permanență telefonul mobil la noi și facem tranzacții folosind cardul. Ambele au chip-uri, cum deja am spus și pot transmite date despre locul unde le folosim. Pe de altă parte ne convine să folosim aplicațiile cu hărți pentru a afla unde suntem. Deasemenea nu mai vrem să umblăm cu cash la noi.




Orice ar fi însă, nu trebuie să exagerăm și să devenim radicali. Până nu demult cu toții visam la o lume plină de tehnologie și de progres, iar acum nu ne mai place. Dar indiferent de asta, mai devreme sau mai târziu, vom fi nevoiți să le accepăm și ni se vor părea lucruri normale.


Pagina principală


Niciun comentariu: