Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

08 februarie, 2021

Cărțile tipărite sau electronice?







Am mai povestit pe blog, într-un articol anterior că în liceu, cu mult înainte să apară cărțile electronice, că profesorul nostru de fizică ne-a vorbit despre ele. La vremea aceea pentru țara noastră acest lucru părea de domeniul SF. Nu știu de unde aflase. Ne spunea că în Japonia s-ar testa în școli așa ceva. 

În zilele noastre cărțile electronice au devenit ceva obișnuit. Există și dispozitive speciale pentru a le stoca și citi în format pdf. 

Tu ce preferi: pe hârtie sau electronic? 


Ai putea crede că astăzi, când toată lumea are telefoane inteligente în buzunar, că vezi rar cărți la oamenii care circulă prin oraș. Dar eu am văzut destui care au cărți. Sunt prin mijloacele de transport în comun. Parcă își doresc o rupere măcar pentru pentru un timp de tehnologie. 

Ai putea crede de asemenea faptul că noile cărți au tendința de a înlocui cartea tipărită, dar fiecare are motivele lui pentru a prefera una din ele sau dimpotrivă de a le accepta la fel de bine pe amândouă. Părerea mea este că acei oameni care lasă tehnologia din mână nu vor dispărea niciodată cu totul. 

Dar ce anume te determină să alegi una sau alta. Există argumente. Ele sunt atât în favoare atât a unei cât și a celeilalte.

Pentru cărțile tipărite avem


1. Argumentul conservatoristului: acesta este cartea adevărată! Un om conservator respinge în general tot ce este nou. Tehnologia oferă noutăți.În ultima vreme o face chiar din în ce în ce mai mult. Un om conservator este deci reticent la tehnologie.

2. A citi de pe un ecran este obositor.

Și mie mi se întâmplă. O carte dacă e mare, trebuie să stai ore întregi să o citești, iar spre deosebire de alte lucruri, pentru citit trebuie concentare. E obositor și așa să stai ore în șir să te uiți la un ecran, dar să trebuiască să te mai și concentrezi.

3. Să simți hârtia în mână e un sentiment plăcut. La fel se întâmplă și cu mirosul unei cărți noi. Și pe mine partea cu mirsoul m-a fascinat de când eram mic. Unii însă cică le place să simtă foile. Mă rog, fiecare cu ideile lui.

4. Nu ai tentații. Nu te împinge nimic să te oprești din citit, mai ales dacă o faci de pe un telefon, unde mai poate veni o notificare. Sau poate un prieten pe o rețea de socializare se gândește să te întrerupă cu vreun mesaj.

5. E mai greu să stai întins în pat că trebuie să ții cartea dacă e mare. Cu un telefon, dacă e seară te poate fura somnul. Am pățit. Bine nu la citit chiar, uitându-ma la ceva pe Youtube.

6. Dă bine să ai o bibliotecă. Te poți afișa în fața prietenilor sau a rudelor și nu numai, cu asta. Bine, în cazul în care și ei apreciază cititul, altfel nu.

Argumente pentru cărțile electronice:


1. Nu o ocupă mult spațiu fizic. La tine acasă ai o bibliotecă și le poți tine. Dar ce te faci, dacă nici măcar când pleci într-o excursie. Știi cât îți place să citești și bagajul e voluminos. Poți lua o carte, maxim două. Pe un e-book, telefon sau tabletă poți lua câte cărți vrei.

2. Nu se strică: paginile se mai pot rupe, murdărești paginile dacă nu ești curat, poți vărsa apă sau alte lucruri pe care le bei etc. În plus cartea fizică se învechește. Știți și voi paginile galbene sau chiar maronii de zici că este gata să ia foc. Cu un pdf nu se întâmplă. În plus poți face câte copii vrei. Dacă ai șters din greșeală de pe un dispozitiv, ai un backup.

3. Nu te mai chinui să mergi la librărie. Nu trebuie de asemenea să aștepți curierul să ți-o livreze. La partea a doua am avut o experiență. Serios, chair dacă o plătești și nu e free, un click te rezolvă.

4. Cărțile rare pot fi la dispoziția publicului larg. Nu orice carte are tiraj de miloane de exemplare. Digitalizarea unor cărți ce au fost publicate într-un număr redus de exemplare poate da șansa mai multor oameni să aibă acces la ele.

5. Dacă împrumuți o carte, trebuie să ai grijă să o mai și ceri înapoi. Nu toți își aduc aminte să o returneze. O carte digiatlă e suficient să îi faci o copie și gata, scapi de grijă. Să nu se înțeleagă greșit, nu încurajez pirateria! 

6. Are legătură cu punctul 3. Livrarea în străinătate e mai scumpă sau uneori nu este disponibilă. Descărcarea de pe Internet este accesibilă oriunde. Plus că poți afla de pe site-rile editurilor oricând ce cărți mai sunt. E un avantaj.

Acum nu știu de ce parte sunteți. Ce argumente aveți, nici atât. Dar pot fi sigur că nimeni nu va convinge pe celălalt să vadă lucrurile la fel cum le vede el însuși. Important e că aveți ceva în comun: pasiunea de a citi.


Pagina principală


Niciun comentariu: