Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

12 aprilie, 2020

5G-ul și teoriile conspirației


Sursă foto: Zona IT

Avansul tehnologic - sursă pentru teoria conspirației

Știința a fost, este și va fi întotdeauna cheia progresului oricărei societăți. Fără știință, care să descopere mai întâi curentul electric, pentru ca mai apoi să fie folosit ca sursă pentru funcționarea tutoror calculatoarelor electronice, fără dezvoltarea rețelor de telecomunicații care să ducă apoi la punerea bazei și a dezvoltării Internetului astăzi voi, de exemplu nu ați fi putut citi vreun articol de al meu, pentru simplul fapt că eu nu aș fi avut unde scrie.

Întotdeauna au existat 2 categorii de oameni:

1. Cei care au așteptat cu mare entuziasm avansul tehnlogic, pentru ca viața lor să devină mai ușoară, au căutat mereu să aibă cele mai recente gadget-uri, chiar dacă acest lucru pentru unii dintre ei a fost mai greu deoarece o tehnologie nouă este scumpă și acest lucru presupune un efort finaciar considerabil. Evident că printre ei există și snobi, mai ales în cazul românilor, care fac asta nu dintr-o convingere personală ci pentru că vor să demonstreze că sunt la modă, că au valoare (că la noi sunt și maneliști) sau pur și simplu vor să nu pară înapoiați în fața rudelor sau a prietenilor.

2. Cei care cred și sunt induși în eroare de manipulatori, mai ales atunci când vine vorba de lideri religioși sau reprezentați ai cultelor( mai ales cele creștine). 

De multe ori, reprezentanții Bisericii au fost un factor negativ pentru progres și pornind de la anumite adevăruri și raționamente chiar destul de bine fundamentate au alimentat teama oamenilor față de necunoscut. Tot ceea ce este nou îți creează totuși mai mult sau puțin un sentiment de teamă, care de destul de mulți din noi este învinsă, însă de alții nu.

Având la bază după cum am spus totuși niște argumente, niște păreri din care unele chiar mai mult sau mai puțin avizate, ei au reuțit să facă un lucru pe care toți îl cunoaștem sub denumirea de manipulare.Veți remarca acest lucru dacă vă veți face timp să le citiți, chiar și din pură curiozitate. Manipularea este folosită cu succes și în politică, religie, marketing. A și acum cu siguranță veți spune păi da vezi și cei care oferă diverse servicii manipulează! Da, dar o afacere este afacere și are ca scop atragerea clienților pentru a obține, dar asta nu înseamnă că trebuie să cădem în cealaltă extremă și să considerăm că tot ce ni se oferă este malefic.

Totuși nu aș vrea să fiu nedrept nici față de Biserică, deoarece cândva, trebuie să recunoaștem aceasta a avut rolul ei în promovarea culturii, au exisat vremuri în care oamenii cunoscători de carte erau învățați și educați de preoți, iar școlile funcționau pe lângă biserici. Aș fi total ipocrit să nu menționez acest aspect.

Tot ce trebuie să știți că acele teorii despre care vorbim sunt doar verosimile și nu adevărate și nu trebuie să ne mire faptul că au mulți adepți. Mai mult decât atât, dacă există un număr destul de mare de oameni care suțin o idee și vin de fiecare cu argumente, chiar și unii din cei care la început se îndoiau de teoriile lor încep să își pună întrebarea dacă nu cumva chiar este ceva adevărat la acestea. Este un efect psihologic pe care susținătorii teoriilor îl cunosc foarte bine. Mai mult decât, dacă încerci să ai o discuție aceștia au vorbele la ei și a duce cu ei o muncă de convingere este extrem de greu sau chiar inutil.

O altă problemă care trebuie adusă în discuție este că noi toți preferăm să credem în povești. Avem mai mult sau mai puțin înclinația spre fabulație, iar cu cât înțelegem mai puțin, cu cât cunoaștem mai puțin, acceptăm mai mult o poveste decât o explicație pragmatică, științifică a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Așa se ajunge la ideea că lumea e condusă din umbră de niște organizații oculte, cum ar fi Masoneria sau Iluminati. Sunt destui care consideră că cineva e în spate și că are un plan bine pus la punct și că guvernele nu sunt decât niște marionete.

Dacă e să luăm etimologic ocult înseamnă ascuns. Atunci personal nu am putut să nu mă întreb: dacă este ascuns cum de știm noi atât de multe despre ei și despre planurile lor? Voi v-ați pus vreodată această întrebare?

Deasemenea vorbeam despre noțiunile de adevărat și verosimil. Mai mult decât atât însuși conceptul de teorie este ceva care nu este bătut în cuie, nu este un adevăr absolut și incontestabil.
Iată definiția cuvântului verosimil așa cum am stabilt deja că este o teorie a conspirației.  Verosimil -definiție

Deci dacă vorbim de ceva care doar pare real, nu trebuie să ne încredem în acel lucru. De foarte multe ori asemenea teorii, răspândite în mod paradoxal cu ajutorul tehnologiei, adică pe înțelesul tuturor folosind tocmai tehnologia împotriva căreia adepții lor se luptă, au surse obscure, neoficiale și care de cele mai multe ori răspândesc ceea ce numim fake news, sau pe românește știri false.Tot paradoxal tehnologia facilitează răspândirea acestora. Există chiar și o comunitate care militează împotriva 5G

"Conspirația" 5G


1.Evoluția telefoniei mobile

Apariția telefoanelor mobile a însemnat un salt uriaș pentru comunicarea interpersonală și a adăugat elementul de mobilitate. Însă până la telefoanele inteligente de astăzi autrebuit să treacem prin mai multe etape de dezvoltare a acestora:

1. Telefoane de primă generație cu care se puteau efectua doar apeluri telefonice - denumită astăzi 1G ( abreviere de la first generation), prin care puteai efectua apeluri telefonice și atât.

2. 2G( second generation) - rețele mobile ce permit atât apeluri cât și SMS-uri, dar pentru prima chiar și acces la Internet. Diferența fundamentală dintre 1G și 2G care a făcut posibilă transmisia datelor este că prima generație folosea semnal analogic, iar cea de-a doua folosea deja un semnal digital.

3. Rețele 3G ( third generation) sau a treia generație de rețele mobile au reprezentat fără urmă de îndoială pasul decisiv spre a a aduce accesul la Internet în buzunarul tău, pe lângă apelul video și mesaje multimedia. Dacă unii dintre voi vă mai aduceți aminte au existat acele MMS-uri, care au și dispărut pentru faptul că nu prea au fost populare. Nici nu este de mirare, apariția diverselor aplicații de chat, printre care și MIRC și mai târziu Yahoo Meesenger nu prea făceau ca acestea să fie prea interesante, plus că trimiterea unui asemenea mesaj costa mai mult decât trimiterea unui SMS.

4. Rețele 4G ( fourth generation)

Dezvoltarea internetului, a calculatoarelor, tabeletelor și telefoanelor mobile precum și a aplicațiilor ce rulează pe acestea au dus în mod inevitabil la nevoia ca și schimbul de date să poată fi realizat la viteze mult superioare. Astfel că era nevoie rapidă de apariția rețelor de tip 4G, care să îți permită să ai acces la conținut video de înaltă calitate, să poți trimite fișiere mari prin e-mail și în același timp să beneficiezi de mobilitate. Acum este momentul în care tehnolgia mobilă devine un competitor serios pentru rețele de fibră optică de mare viteză. Chiar și existența rețelelor Wi-fi prin routerele wirless nu te făcea decât să ai mobilitate pe o zonă limitată.

5. Și în final ajungem și la rețele de a cincea generație 5G - inamicul public nr.1 al zilelor noastre.



Este evident că Intenet-ul a ajuns să însemne cu mult mai mult decât viteză la Internet și mobiltate. Astăzi visăm ca toate dispozitivele din jurul nostru să fie inteligente și acest lucru este la un pas de a deveni realitate, să avem o viață high-tech.

Pe lângă vitezele superioare, 5G-ul din ceea ce m-am documentat eu și o puteți face și voi separat, are și o latență mult mai mică. Ceea ce înseamnă că se reduce foarte mult timp întârzierea mai ales în ceea ce privește partea de comunicare în timp real. Acest lucru permite folosirea rețelelor 5G și în alte scopuri cum ar fi dirijarea semafoarelor din intersecții sau efectuarea de operații chirurgicale de la distanță cu ajutorul brațelor robotice.

De unde frica de 5G?

Cei care sunt împotriva acestei tehnologii acționează pe 2 planuri:

1. Conceptul de radiație

Cuvântul radiație provoacă pentru mulți oameni, o repulsie datorită asocierii greșite cu radiațiile nucleare. Acest lucru pentru cei mai mulți nu au cunoștințe elementare de fizică nu știu de exemplu că radiațiile electromagnetice sunt din punct de vedere al periculizății de 2 feluri:
  1. radiații ionizante
  2. radiații neionizante.
Dar ce este radiția în primul rând? Păi pe înțelesul tuturor orice emisie de energie a unui corp. Adică și un bec și soarele radiază, sau dacă vreți împrăștie lumină. La fel și o antenă de radio sau televiziune radiază semnal cu ajutorul căruia sunt transmise emisiunile postului radio sau TV. Chiar și un cablu electric, ce alimentează toate aparatele și dispozitivele din casa noastră radiază. 

Radiația electromagnetică se transmite sub formă de unde electromagnetice ce reprezintă oscilația câmpurilor electrice și magnetice între ele în planuri perpendiculare( adică formează un unghi de 90 de grade, un ughi drept). Cei care au învățat bine la fizcă știu despre ce anume vorbesc. Cei care nu pot căuta deasemenea fie cărți de fizică, fie pe Internet și se vor convinge, Îmi pare rău, dar pentru a fi mai convingător trebuie să vă trimit "înapoi la școală", iar dacă profesorul de fizică nu a reușit la timpul lui să vă învețe mai aveți o șansă.

Una din mărimile fizice ce caracterizează undele electromagnetice o reprezintă frecvența. Cu siguranță concepul de frecvență vă este cunoscut de la aparatele de radio fie acelea pe care le aveți în casă fie cele de la mașină, sau aplicația de radio de la telefon. Posturile anunță uneori frecvența pe care emit. 

Dar ce este frecvența? Păi ca să înțelegeți: spuneam că în cazul radiaței magnetice câmpurile electrice și magnetice oscilează între ele. Numărul de astfel de oscilații într-o secundă reprezintă frecvența undei.

Ceea ce trebuie știut pentru a lămuri odată pentru totdeauna problema aceasta a radiaților este care radiații sunt periculoase și care nu.

Totul ține de frecvență, iar unitatea de măsură a acestei este Hertzul. Un hertz(Hz) reprezintă o oscilație electromagnetică pe secundă.

Undele radio au valori de la câțiva Kilohertzi ( 1 Kilohertz = 1000 de Hertzi) până la câteva sute de Megahertzi (1 Megahertz = 1 milion de hertzi).

Undele folosite în telecomunicațiile mobile sunt din categoria microundelor și pornesc de la câțiva Gigahertzi la zeci de Gigahertzi ( 1 Gigahertz = 1 miliard de Hertzi).

Pentru a înțelege undele electromagnetice trebuie să le asociem cu acelea produse de o pitră aruncată într-un lac. O altă unitate de măsură a undelor este lugimea de undă. Aceasta reprezintă distanța dintre punctele de amplitudine maximă a 2 oscilații. Cu cât frecvența este mai mare în consecință lungimea de undă este mai mică.

Mai multe despre lungimea de undă citiți aici

Iată mai jos o reprezentare a spectrului electromagnetic.


Acum întrebarea care apare este: opa deci microunde? Adică fix acelea care sunt folosite de cuptoarele cu microunde? Da, exact acelea. Păi și spui că nu sunt dăunătoare, așa e? 

Trebuie să vă spun că toate antenele de telefonie utilzează microunde de la 1G la 4G deja, dar puterea acestora este mult mai mică decât în cuptoarele cu microunde, în pus într-un cuptor cu microunde radiația este concentrată pentru a fi eficientă. Microundele produc căldură nimic mai mult. Adică agită moleculele de apă din alimente și acestea ciocnindu-se produc căldură. Da iar vă trimit la școală, prin ciocnire se dagajă căldură. 

Știați că deja aveți în jurul vostru microunde radiate de routerele voastre wireless care funcționează pe frecvența de 2,4 GHz sau 5 Ghz? Dacă nu aflați acum. 

Antenele 5G vor funcționa la frecvențe de la câțiva GHz la câțiva zeci de GHz. 

Spuneam că radiațiile sunt ionizante și neionizante. Fizicienii au calculat că o radiație ionizantă trebuie să aibă cel puțin 3 milioane de GHz, iar câțiva zeci de GHz sunt cu mult sub acest prag.

Limita dintre radiațile ionizante și cele neionizante o reprezintă radiațile ultraviolete(UV). Deaceea este necesar să nu vă expuneți foarte mult la ele de exemplu atunci când mergeți la mare și stați la plajă. Oricât ați folosi creme de protecție și indiferent de factorul de protecție al acestora, cea mai bună modalitate de a evita problemele este măsura.

Și lumina vizibilă este o radiație electromagnetică. Și soarele radiază...lumină, dar și radiații UV despre care tocmai v-am spus. Ele se numesc ultraviolete, deoarece au o frecvență superioară luminii violete din spectrul solar.

Peste radiațiile UV sunt razele X și apoi radiațiile Gama. Razele X sunt folosite în medicină pentru realizarea de radiografii. Ele chiar sunt radiații ionizante.

Dar ce este o radiație ionizantă? Este cea care are capacitatea de a smulge electroni din atomi și deci duce la degradarea substanțelor din sunt alcătuite celulele și la alterarea ADN-ului. Cele mai periculoase sunt radiațiile Gama care sunt radiații nucleare și au cea mai mare frecvență din spectrul electromagnetic.

Deci am stabilit din punct de vedere al frecvenței 5G e OK, este o radiație neionizantă. Ca să ne "prăjească" așa cum spun unii o antenă ar trebui să aibă o putere foarte mare, dar spre deosebire de cuptorul cu microunde puterea unei antene e foarte mică.

Riscul de cancer de la 5G este extrem de redus și conform studiilor este încadrat la categoria posibil cancerigen ,ca risc util. Tot un risc util 

Dacă eu nu v-am convins vă recomand explicațiile fizicianului Cristian Presură.





2. Controlul populației

O a doua temere a conspiraționiștilor este că prin tehnlogia 5G va duce la controlul populației prin microchipurile ce urmează încurând a fi implantate oamenilor ce ar urma să ia locul actelor de identitate.

5G nu a venit decât să accentueze discuția despre subiectul chipurilor și Noua Ordine Mondială

O altă idee falsă pe care am văzut-o vehiculată este că există sateliți 5G care ne vor urmări. 5G nu are nici o legătură cu transmisia prin sateliți. Antenele 5G sunt exclusiv terestre și au o putere mult mai mică  decât tehnologiile anterioare și o rază de acțiune limitată la câteva sute de metri, deaccea ele vor fi mult mai numeroase pentru aputea acoperi zone mai mari.

Nimeni nu poate aduce dovezi concludente că vom fi controlați toatl prin această tehnologie, dar discuțiile rămân deschise.

5G și COVID-19

O altă teorie a conspirației legată de 5G este că ar fi în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus.

Această teorie  este demontaă de asemenea de Cristian Presură în următorul video:




Concluzii 

1. Rețeaua 5G NU este în principiu periculoasă pentru sănătate
2. Nu există o legătură între 5G și noul coronavirus
3. Controlul total prin 5G este doar o speculație

***

În încheiere vreau să vă fac niște recomndări de canale de Youtube ce au abordat subiectul 5G:


Zona IT - de pe site-ul Zona IT am preluat fotografia de la începutul articolului.




Niciun comentariu: