Ce este motivația?
Motivația este acel ceva care te face să îți duci la îndeplinire visurile sau planurile tale.
Sunt oameni care merg până la capăt, alții renunță din diverse cauze. Doar că de cele mai multe ori cu excepția unor cazuri justificate, cel care renunță este vinovat. Vreau să spun că dacă nu încalci vreo regulă scrisă sau nescrisă, sau nu îți propui ceva imposibil de realizat, nimeni și nimic nu are voie să îți stea în cale.
Trebuie să vă spun un lucru: ce voi scrie aici nu este oficial, din vreo carte. Nu sunt nici psiholog, nici speaker motivațional. Este strict modul meu personal de a vedea lucrurile, o concluzie a ceea ce am trăit și a ceea m-am gândit cu privire la subiect.
Câte tipuri de motivație există?
Nu știu dacă cineva a stat până acum să se gândească, dar dacă nu cu siguranță că sunteți nerăbdători să aflați cum putem să împărțim motivațiile. Și după ce m-am gândit bine am ajuns la concluizia că sunt 3 categorii.
1. Motivația pozitivă: atunci când din ceea ce faci obții o satifacție, fie că ea este materială sau nematerială, ai dorința de a vrea mai mult.
Noi cu toții suntem așa, oricât am avea parcă niciodată nu e destul. Chiar dacă unii ar afirma acest lucru nu este adevărat, undeva în adâncul ființei lor oamenii tot au avut măcar gândul că pot avea mai multe, că pot fi mai buni, că pot face mai multe lucruri.
Eu trebuie să vă spun că acest blog a pornit în joacă și nu aveam planuri mari cu el. eu scriu pentru plăcerea mea și din acest motiv am participat și la un un concurs de blogging - SuperBlog. M-am bucurat atunci când am luat punctaje bune. Uneori motivația a lipsit și nu am scris la toate probele, alteori m-a dus la punctaje aproape de cele care mi-ar fi oferit un premiu.
Dar cum nu putem nega niciunul din noi, toți ne dorim mai mult sau mai puțin bani. De aceea am și decis să folosesc adsense și am primit deja primii mei bani. În primul rând îmi permit să dau un sfat: nu trebuie să fie scopul vostru de a câștiga bani cu blogul, dar dacă vă pasionează scrisul să explotați și latura finaciară a acestei pasiuni. Livrați conținut de calitate citititorilor voștri și în timp vor veni și rezultatele. Eu asta mă străduiesc să fac și nu voi lua în seamă persoanele care vor să mă descurajeze.
Concentrați-vă pe cei care vă apreciază! Oameni sunt de toate felurile, iar unii sunt fie frustrați de propiile lor nereușite, fie ei înșiși nu vor să se depășească și nu îi lasă nici pe alții, fie sunt invidioși că alții sunt mai buni. Niciodată nu da înapoi dacă ți-ai propus ceva, lasă ce spun alții!
2. Motivația negativă
Atunci când sunt lucruri pe care trebuie să le depășești acest tip de motivație poate apărea. Pentru unii viața este ca o cursă cu obstacole, dar ei sunt dominați de ceea ce numim ambiție. În timp ce unii se descurajează alții depun tot efortul pentru a depăși tot ce le stă în cale.
Un exemplu pot fi oamenii cu dizabilități care se străduiesc să facă lucruri pe care oamenii "normali" le-ar face. O să înțelegeți un pic mai încolo de ce am ales să menționez acest lucru. Mulți îi jignesc, marginalizează, îi iau în derâdere sau discriminează în orice alt mod, dar pentru o parte din ei acest lucru nu îi determină decât să își dorească să demonstreze tuturor ceea ce pot face.
Eu vă spun, oricâte obstacole ați întâmpina, nu dați înapoi, altfel nu sunteți altceva decât niște învinși, dar dacă aveți puterea să nu vă descurajați sunteți deja învingători!
3. Motivația celorlalți
Dacă mai devreme spuneam că sunt și persoane în juriul tău care te descurajează și nu vor ca tu să reușești, există și acele persoane care din contră își doresc să reușești.
Fie că vorbim de familie, prieteni, colegi sau chiar străini, oameni pe care îi cunoști virtual sau în viața reală, ei te pot încuraja, pot aprecia ceea ce ai făcut sau chiar te pot bate la cap să faci un lucru pentru că au încredere în tine că tu poți face un lucru sau că poți face mai mult decât până acum.
Deasemenea dacă ai un pic de inteligență poți să îți dai seama că uneori oamenii cu mai puține posibilități ca tine, cu probleme, cu handicap au acea motivație negativă de care am vorbit și pot face lucruri pe care tu nu ajungi să le faci din comoditate să nu spun lene. Și atunci apare motivația de genul: dacă ei au putut și eu pot. Motivația lor, devine motivația ta.
Ce motivație are acest articol
Motivația acestui articol este un altul scris de o prietenă virtuală care tocmai a scris un articol despre peripețiile care ar fi putut-o împiedica să participe la competiția SuperBlog. Articolul îl puteți citi aici.
Am stat și m-am gândit: și ea este o persoană cu dizabilități, iar pentru ea acea motivație de a depăși problemele și de a duce o viață cât de cât normală, m-a făcut să vă d în ea o persoană puternică. Și da, dacă problemele medicale le-a depășit oarecum nu se putea ca niște probleme tehnice să o împiedice.
Ea îmbină, în ceea ce mă privește pe mine motivația negativă și motivația altora. Căci determinarea pe care am văzut-o la ea de a trece peste obstacolele vieții, cât și ambiția ei de a mă face pe mine să scriu, mă face cel puțin să mă gândesc că și eu pot face mai multe, iar unul din aceste lucruri este de a vă face pe voi să îndrăgiți articolele mele, să scriu cât mai mult și în final să vină și banii din asta. Și azi ma luat hotărârea de a scrie cel puțin odată pe săpătămână.
Acum înțelegeți de ce m-am referit la persoanele cu dizabilități: uneori te pot învăța că nu este prea greu să faci ceva, chiar dacă la un moment dat ți se pare că așa este. Deci articolul este dedicat prietenei mele virtuale!
În încheiere vă pot spune un lucru simplu: succesul vostru depinde doar de voi și decât de mult vă doriți să faceți ceva!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu