Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

12 mai, 2020

5 minciuni despre 5G


În ultima vreme circulă mai ales pe rețelele de socializare tot mai multe postări, care mai de care din surse obscure și în consecință total lipsite de credibilitate pentru oamenii care au cât de cât ceva cultură generală și cunoștințe cât de cât în domeniul fizicii. Și da, aici mă refer la mult controversata tehnologie 5G.

Degeaba există oameni, cum ar fi deja reputatul cercetător Cristian Presură cunoscut în mediul online, care au demontat cu argumente solide aceste teorii. Totuși de multe ori sunt nedumerit: să mă mir sau să nu, într-o țară în care Vulpița ajunge pe primul loc în trending pe Youtube în condițiile în care un asemenea cercetător nu face prea multe vizualizări?

Paradoxal e că tocmai tehnologia este cea care îi face pe oamenii ignoranți și cu un grad scăzut de cultură îi face să ajungă foarte cunoscuți.

Totuși am propus să nu mă mir: în țări ca Marea Britanie unii au dat foc la antenele 5G. Din păcate, lipsa de sine scăzută a românului pentru propria țară face să prindă pseudoargumentul acela că dacă în Marea Britanie s-a întâmpla asta, păi atunci noi de ce ar trebui să acceptăm? Ne-au găsit pe noi proști să ne iradieze.

Dar haideți să vedem care sunt cele 5 minciuni pe care le tot spun adepții teoriei  conspirației:

1. Antenele 5G cauzează cancer. 

Să fie clar, pentru ca o radiație să fie periculoasă și nu o spun eu ci fizicienii, trebuie să aibă 2 caracteristici: frecvență mare și putere mare.

Din punct de vedere al frecvenței radiațile se împart în ioniozante și neionizante: o antenă 5G folosesțe frecvențe de câțiva zeci de Gigahertzi. Radiațiile gama, ionizante pot ajunge la ordinul de zeci de milioane de gigahertzi și au capacitatea de de a smulge electroni din atomi alterând deci substanțele din care suntem alcătuiți și inclusiv la distrugerea ADN-ului.

Din punct de vedere al puterii o frecvență fie și neionizantă devine periculoasă dacă acesata este foarte mare. Antenele 5G funcționează la puteri mici, din câte am înțeles sub 1 Watt.

Singurul efect al radiației neionizante este cel termic, adică generează căldură, pe acest principu funncționând cuptorul cu microunde, dar acesta are nevoie de putere mare pentru ca efectul termic să fie sesizabil , mai exact să încălzească mâncarea.

La fel și becul clasic cu filament, radiază energie luminoasă,  care este mai mare atât din punct de vedere al frecvenței cât și al puterii( 40, 60, sau 100 W). Deci dacă o antenă 5G ar fi periculoasă, un bec cu atât mai mult.

2. 5G face parte dintr-un plan, împreună cu vaccinarea obligatorie și implantarea de chip-uri pentru controlul populației prin manipularea de la distanță a acțiunilor oamenilor.

În realitate latența (întârzierea) mică la transmiterea datelor permite folosirea acestei tehnologii în diverse aplicații unde este necesar ca datele să se transmită între dispozitive fără întârzieri.

3.Este creat pentru a ne spiona

Dacă cineva ar fi vrut cu adevărat acest lucru tehnologia actuală este suficientă, iar trebuie recunoscut că mai mult sau mai puțin, într-un fel marile companii IT o fac deja. În plus dacă s-ar dori cu adevărat nu ar mai exista legi de protejare a datelor cu caracter personal.

4. Tehnlogia este provocatoare de coronavirus

Aceasta este evident o prostie, un virus nu poate fi creat sau modificat prin niște unde. Ba mai mult o radiație puternică neionizantă ce am stabilit deja că generează căldură, nu i-ar face bine, dar acest lucru nu se întâmplă datorită puterii mici a unei antene.

5. Omoară păsările și albinele. 

Nu este adevărat, așa cum nu este dăunător pentru oameni, nici alte vietăți nu sunt puse în pericol. Există temerea că omorârea albinelor ar fi foarte gravă pentru noi toți, iar acest lucru chiar este adevărat, dar sigur nu 5G le omoară. Ba chiar dacă veți căuta s-a dovedit că acest lucru a fost un fake news.

În încheiere, fie că v-a plăcut fizica la școală, fie nu am plăcerea să vă invit să descoperiți canalul de Youtube a lui Cristian Presură:



Și da, nici mie nu mi-a plăcut, dar acest lucru ține și de profesorii pe care îi ai. Presură nu este profesor, dar dacă ar fi cu siguranță copiii ar învăța cu drag.

Niciun comentariu: