Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

26 noiembrie, 2023

Botezul la maturitate în cultul baptist



Astăzi, m-am decis să scriu despre un alt cult destul de cunoscut de la noi din țară și anume cel baptist.

M-am tot gândit ce anume să evidențiez despre ei, căci nu vreau ca și în cele două articole anterioare să fie unul în care să îl descriu pur și simplu. Ar fi plictistor să scriu lucruri pe care le puteți găsi și voi.

Despre ucrul acela deosebit pe care doresc să îl evidențiez voi menționa în cele ce urmează.

Botezul la maturitate vs botezul pruncilor 


La ortodocși botezul este făcut cât mai curând după nașterea copilului, fiind considerat o obligație a părinților. Știm clar că este considerat un păcat foarte mare, dacă Doamne ferește copilul moare și nu a apucat să fie botezat. Acest lucru nici nu se discută.

Totuși pentru cei din cultul baptist lucrurile stau cu totul altfel. Credința lor spune că doar un om în toată firea poate lua hotărârea să se boteze, un copil nefiind deloc conștient de ceea ce i se întâmplă. Omul trebuie să aibă dorința neinfluențată de nimeni și este chemat să se pocăiască, urmând să primească botezul. Acesta se face în cadrul unei slujbe de către pastori.

Mai jos puteți vedea în video un exemplu de asemenea slujbă. Ceea ce trebuie observat că cel sau cea care urmează să fie botezat/ă este îmbrăcat/ă în alb.




Un lucru pe care poate îl știați sau este că însuși numele cultului provine de la cuvântul englezesc "baptism" care se traduce efectiv prin botez. Deasemenea acesta își are originea în latinescul "baptista"  sau grecescul "baptistes" cu referire la Sfântul Ioan Botezătorul

Un argument pe care l-ar putea aduce cultul pentru botezul la maturitate este faptul că însuși Mantuitorul Iisus Hristos a mers pentru a fi botezat la Ioan Botezătorul atunci când avea deja 30 de ani.

Baptismul în Republica Moldova


Un alt lucru pe care am dorit să îl aduc în atenție este că acest cult este destul de bine reprezentat și în Republica Moldova. Și poate că nu aș fi știut acest lucru dacă nu aș fi dat de canalul de YouTube Moldova Creștină, al pastorului Vasile Filat.

    Sursă foto:/https://moldovacrestina.md/


Întocmai ca Vladimir Pustan sau părintele Calistrat Chifan de la Mănătirea Vlădiceni din Iași, pastorul are o activitate intensă în mediul online.

O întrebare de final


Nu știu care este părerea voastră. Este corect botezul ortodox sau au dreptate reprezentanții acestui cult, care spun că botezul ar trebui să fie un act pe deplin conștient? În orice caz, fiecare își va urma propriile reguli și fiecare au argumente valide în acest sens.



Pagina principală


Niciun comentariu: