Am fost rugat de o prietenă virtuală să scriu o părere despre acest subiect.
După cum știți, accesul în diferite instituții, magazine sau oricare alte clădiri, poate părea o banalitate. Acest lucru este valabil însă pentru noi, cei care suntem pe picioarele noastre, la propriu. Dar sunt printre noi oameni care nu sunt atât de norocoși. Și ca să se deplaseze, au nevoie de un scaun cu rotile. Însă folosirea lui nu este suficientă. Din afară este greu să îți imaginezi dificultatea când vine vorba de a intra într-o clădire acolo unde aceste persoane au treabă, indiferent care ar fi aceea.
Mulți dintre noi cei care am fost feriți de asemenea probleme nu ne imaginăm că am putea fi în locul acestor persoane. Dar faptul că te-ai născut sănătos nu îți garanteză că nu vei păți nimic. Un accident sau o boală și poți ajunge și tu, Doamne ferește în situația lor.
Poate te întrebi ce ai putea face tu ca simplu cetățean pentru a le veni în ajutor, când de accesibilizare trebuie să se ocupe fie autoritățile, fie agenții economici privați care dețin magazine, sau prestează servicii diverse. Te poți alătura unor inițiative ale unor organizații ce suștin persoanele cu dizabilități, le poți suține cauza chiar și numai prin transmiterea unor mesaje de sensibilizare.
Și tocmai conștientizarea că putem ajunge oricând să fim nevoiți să folosim un fotoliu rulant, așa cum am spus este un exemplu clar de mesaj. Nu contează că ești simplu cetățean, funcționar public cum ar fi de exemplu primar al unui oraș, sau proprietar de magazin. O poți păți oricând.
Persoanele cu dizabilități și mai ales cele care se află în scaunul cu rotile își doresc toate un singur lucru: să ducă o viață cât de cât normală în ciuda problemei lor.
Cu toții avem hobby-uri, iar dizabilitatea nu este o piedică în acest sens. Poate părea ciudat că vorbesc despre asta, dar chiar dacă tu nu prea poți face mișcare, poți fi fanul unei echipe sportive și chiar să își dorești să o susți. Ciudat? Ei, nu tocmai!Și tu poți fi un bun suporter! Dar ce te faci cînd accesul în clădirea unde se desfășoară meciul îți este împiedicat sau îngreunat de proasta acccesibilizare sau de lipsa ei.
Rugămintea prietenei mele virtuale tocmai de la un asemenea caz a pornit, unul care este legat de Sala Polivalentă din Focșani. Există legi și chiar directive europene care te obligă pe tine ca autoritate să creezi rampe de acces pentru persoanele cu handicap locomotoriu. Dar de multe ori acestea sunt făcute în bătaie de joc, doar pentru a bifa că s-au făcut. Doar suntem în România, nu? Și, în cazul lui Răzvan, suporter înfocat echipei locale de handbal problemele nu se opresc la rampa de acces. Aflați aici din articolul prietenei mele Luminița despre ce e vorba. De asemenea blogul său Magia Cuvintelor despre care am mai menționat și în alte articole este unul pe care vi-l recomand cu mult drag, deoarece are conținut de calitate.
Eu cred cu tărie, că dacă tot mai mulți vom înțelege nevoia de a le a facilita accesul celor cu handicap la o viață normală, vom putea spune că am evoluat ca popor și asta depinde într-o mai mare sau mai mică măsură de fiecare din noi, dar din păcate mai avem de depus destul de mult efort până să ajungem acolo.
Mai jos aveți și articolul din presa locală referitor la cazul lui Răzvan.
Un comentariu:
Mulțumim
Trimiteți un comentariu