Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

12 februarie, 2022

Viața - o succesiune de riscuri




Când vine vorba de a investi sau a te implica în diverse "afaceri", să le zicem astfel micilor oportunități care pot să ți ivească, atitudinea unora este una negativistă. Ei nu vor să se bage pentru că își asumă riscuri. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc la acest subiect, este reticența unora de a accepta metode online de a face bani online, eu fiind interesat de acest domeniu.



Acum nu mă înțelegeți greșit, nu tot ce zboară se mănâncă, dar unele oportunități  chiar merită încercate. Nu este nici pe departe vorba de a te arunca la orice, trebuie să analizezi bine înainte de a face un pas, dar nici să refuzi ceva din start nu e ok. 

Există multe persoane care sau grupuri de persoane care au dat țepe și au sporit neîncrederea multor oameni, dar acest lucru nu înseamnă că toți cei care îți propun ceva sunt rău intenționați.

Dar haideți să vedem ce este riscul. Păi este probabilitatea ca în urma acțiunilor tale ceva negativ să se întâmple. Totuși, în același timp, în anumite cazuri alternativa fericită este să ai ceva de câștigat. 

Dar dacă ți-aș spune că în timp ce tu vezi riscuri într-o oportunitate pe care cineva ți-o oferă, unele lucruri chiar banale, cotidiene, implică riscuri mult mai mari decât pierderea unei sume de bani. De fapt orice am face, zi de zi riscul este la tot pasul în toate acțiunile noastre. 

Te-ai gândit vreodată așa: inclusiv banalul fapt de a ieși din casă reprezintă un potențial pericol chiar asupra propriei vieți? Riscurile sunt la propriu oriunde în jurul tău. 

Haideți să analizăm un exemplu extrem de risc, dar pe care îl experimentăm cu toții: ajungi pe o stradă unde trebuie să traversezi pe o trecere de pietoni. Deși este culoarea verde există varinata ca un șofer neatent, mergând cu viteză, te lovește cu mașina și nu ai nici o șansă să rămâi în viață, sau dacă rămâi în viața vei ajunge invalid. Cu toate că șoferul are obligația de a fi atent și de arespecta niște reguli, nu poți miza pe faptul că o va face. Deci da, banala traversare a unei străzi ca pieton, implică riscul pierderii vieții. 

La fel de bine poți tu ca șofer să respecți toate regulile, dar altcineva să nu o facă și să fii implicat nevinovat într-un accident. Totuși te sui la volan. În această situație vorbim de ceea ce se cheamă risc util. Poate ai auzit, dar dacă nu îți spun eu acum.

Ce am vrut să evidențiez este că deși poate nu conștientizăm, pericolele din jurul nostru sunt mult mai mari decât am crede. A ieși pe stradă implică riscul ca cineva să încerce să te tâlhărească, sau să intri în conflict pentru lucruri banale cu cineva și să fii agresat. 

La fel de bine te poți impiedica în vreo groapă pe care nu o vezi sau te poate ataca vreun câine sau înțepa vreo insectă periculoasă. Sau vara te poate surprinde o furtună și să fi lovit de trăznet. 

În cazul în care ești femeie și în timp ce te întorci de la serviciu, pe stradă noaptea, chiar aproape de casă poți fi hărțuită sau violată. Dar cu toate acestea nu trebuie să renunți la job ci doar să îți iei măsuri de preacuție. Poți să te îndepărtezi mai repede de indivzii dubioși sau ruga pe cineva de încredere să te aștepte sau însoțească sau poți lua lecții de autopărare.

Exemplele pot continua și am putea scrie pagini întregi folosindu-ne de ele.

Nu aș vrea nici să fiu înțeles greșit, în exemplele date nu intenționez să justific pe cei care pot face rău, ci doar să atrag atenția că ei reprezintă un risc pentru ceilalți și oricât am fi protejați de societate prin legi, evenimente neplăcute tot pot avea loc.

Pe lângă aceste lucruri pe care le-am enunța mai devreme, riscul financiar, de a pierde o sumă de bani, bineînțeles atunci când pui la bătaie o sumă rezonabilă, este unul ale cărui consecințe nu sunt atât de grave. Dar bine, acum dacă te apuci de jocuri de noroc și îți dai toți banii pe care îi ai îți cam meriți soarta.

Pentru că tot vorbeam de faptul că trebuie să analizezi bine, înainte de a accepta ceva, trebuie amintit că există riscuri ce provin din activități ce nu sunt în principiu periculoase ca mersul pe stradă, dar și riscuri cu grad mare de pericol, de exemplu să te sui pe o clădire înaltă pentru a face un selfie, sau să te aventurezi pe un traseu montan necunoscut și/sau fără echipament corespunzător. 

Mesajul meu este clar: în fiecare zi, atât timp cât trăim, orice am face pot apărea pericole. Dacă am sta să ne gândim prea mult vom descopri că orice lucru pe care îl facem  sau care ne este propusare riscurile sale și având o asemenea atitudine nu vom mai face nimic. Astfel este clar, nu putem trăi.



Te întreb acum, dacă ți s-ar da acum o oportunitate cât de mult ești dispus să riști? Tu trebuie să știi cel mai bine de ce resurse dispui și cât de mult ești dispus să dai încât dacă pierzi, inclusiv tot ce ai investit să poți merge mai departe, fără să te afecteze sau să te afecteze foarte puțin. Dar dacă nu vei accepta nimic vei rata o șansă și apoi este posibil să regreți că nu ai încercat.


Pagina principală




Niciun comentariu: