Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

27 ianuarie, 2021

Falsul informatic




Lumea digitală și pericolele ei


Am ajuns într-un moment în care ne petrecem tot mai mult timp în mediul online. Dacă toate activitățile noastre sunt legate tot nai mult de acesta, trebuie să ne dăm seama că la fel ca în viața reală nu toată lumea are intenții bune. 

Sunt oameni dincolo de monitoare și care vor să fure bani, să ne păcălească, să ne fure datele pentru a ne controla sau a ne denigra sau a se folosi de imaginea noastră. Unii și mai rău, vor să ne câștige încrederea pentru ca mai apoi să le fie mai ușor să ne facă rău în viața reală. 

Oricine este expus,  iar din păcate copiii, ai căror părinți cred în mod eronat că în fața ecranului lucrurile sunt sigure, sunt expuși unor persoane care ar putea să le facă lucruri extrem de rele, inclusiv să fie victimele unor pedofili, al rețelelor de trafic de persoane, să fie șantajați sau umiliți grav. 

În continuare voi vorbi despre ce reprezintă falsul informatic. 

Ce este falsul informatic


Pe înțelesul tuturor, odată cu dezvoltarea sistemelor informatice, importanță datelor stocate pe acestea a devenit extrem de ridicată. 

Nu e de mirare că în ziua de azi, mai ales companiile, investesc sume considerabile de bani pe soluții care să asigure protecția și integritatea datelor stocate pe dispozitivele lor. 

Trebuie înțeles că date reprezintă orice ce este stocat pe un computer personal, server, tabletă sau smartphone, CD, stick sau hard disk extern. Nu contează că vorbim de fișiere text, poze, video sau combinații ale acestora, oricare dintre acestea sunt sub formă de fișiere, iar toate fișierele sunt colecții de date

Nu este de mirare că legislația a trebuit să țină pas cu avansul tehnologic și s-a simțit nevoia ca datele stocate în cadrul unui sistem informatic să fie protejate nu doar din punct de vedere tehnic, dar și din punct de vedere juridic. 

Lucrurile sunt de o importanță sporită așa că protejarea datelor s-a considerat a fi necesar să fie protejată prin lege penală. Adică pentru cei care nu înțeleg, dacă faci ce nu trebuie vei putea ajunge la închisoare. 

Codul Penal din România definește infracțiunea de fals informatic la art. 325, "fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice, de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice"

Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. 

După cum se vede fapta penală are mai multe modalități prin care poate fi comisă: 

1. introducere
2. modificare
3. ștergere
4. restricționare a accesului la date

Toate acestea trebuie făcute fără drept. Deci orice persoană care intră într-un sistem informatic și face unul din cele mai sus fără a avea acest drept, rezultând date false comite infracțiunea. Trebuie precizat că acest lucru nu exclude ca cel care face acest lucru, nu este necesar să nu aibă acces la acel sistem informatic, ci doar să nu aibă dreptul să facă una din cele 4 acțiuni prevăzute de lege. În cazul în care persoana respectivă nu ar avea drept de acces, pe lângă această infracțiune comite și infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic prevăzută de art. 360 CP ( de exemplu, prin spargerea unei parole)

Ceea ce doresc să rețin din definiția acestei infracțiuni este sintagma "rezultând date necorespunzătoare adevărului", vedea mai încolo de ce.

Conturile false pe rețele sociale - infracțiune de fals informatic


Rețelele sociale ca tot ce se află în lumea virtuală sunt stocate pe sisteme informatice. Acestea sunt în acest caz servere care găzduiesc toată informația necesară funcționării site-urilor și a aplicațiilor pentru utilizarea mobilă a acestora.

Pe rețele sociale oamenii își expun date despre ei, cum ar fi numele, prenumele, poze și multe altele. Fiecare are dreptul să expună ce dorește, cât dorește și cui dorește, fără ca altcineva să aibă dreptul să se interpună voinței acestuia, sau să facă lucruri ce nu îi convin respectivei persoane cu datele expuse, chiar și publicului. 

Există persoane care găsesc de cuviință să își asume identitatea altora, fără să conștientizeze, sau chiar dacă sunt conștienți, nu le pasă că lezează niște drepturi.

Incriminarea falsului informatic despre care vorbeam, a cuprins printre altele și situația în care cu toate că spre exemplu oricine are dreptul să utilizeze o rețea socială, totuși, anumite date nu are dreptul să le introducă.

Unul din motivele pentru care am scris acest articol este hotărârea dată de Înalta Curte de Casație și Justiție prin care s-a decis faptul că persoana care creează un cont fals pe o rețea de socializare (ex: Facebook), pretizând că este o altă persoană, comite infracțiunea de fals informatic

Mai multe amănunte despre acest caz despre care cred că ați auzit aici


Ceea ce ne interesează din decizia curții este să înțelegem este că se îndeplinesc cele două elemente esențiale care să catalogheze fapta ca fiind infracțiune: 

1. Datele sunt introduse fără drept: pozele, numele, datele de contact etc. nu aparțin făptuitorului
2. Rezultă date necorespunzătoare adevărului: inducerea în eroare a celor care accesează contul crezând că este vorba de o altă persoană. Acesta a fost motivul pentru care am ținut să rețin sintagma din textul de lege.

Cât despre consecințele juridice ele sunt evidente: lezarea imaginii, a numelui, reputației victimei, etc.

Pentru sintagma date necorepuzătoare adevărului, mai am un motiv. Pe un clip video pe tik tok cineva își punea problema Fan page-urilor. Este deja destul de răspândit ca fanii unei vedete să creeze pagini pe rețele sociale prin care să își arate susținerea și aprecierea față de aceasta. În primul rând această condiție de a rezulta date necorespunzătoare adevărului nu este îndeplinită, deoarece acea pagină nu are ca scop să arate că este vorba de persoana respectivă ci că este un grup de oameni care o apreciază și o susțin. Cât despre consecințele juridice, tind să cred că vorbind despre drept penal legiutorul s-a gândit la consecințe negative, cum ar fi lezarea identității, a imaginii, a vieții private, etc., în acest caz. Consecințele pot fi cel mult pozitive fiind vorba de fani și nimeni nu este deranjat că este apreciat, din contră.

Cazul Cristinei - pagina "Caietul Cristinei"

Am decis să expun și cazul unei bloggerițe, "colege de breaslă", care din păcate și ea recent a fost victima unui cont fals făcut cu numele paginii sale de Facebook Caietul Cristinei

Partea gravă este că această pagină trimite cereri de prietenie, cu scopul de a distribui pe messenger link-uri virusate. Deși mai multe persoane au raportat contul, Facebook nu l-a șters.

Problema este, că din câte se pare, contul fals este făcut de o persoană dintr-o altă țară, deci în speță pentru cunoscătorii de drept avem ceea ce se cheamă element de extraneitate, punându-se problema ce lege este aplicabilă în acest caz. Nu știu sigur dacă acea persoană poate fi sau nu trasă la răspundere, poate că ar fi bine să se stabilească și aici.

Eu am speranța că lucrurile se vor reglementa și vom fi protejați și de străini, care au intenții rele, pentru ca rețele sociale să fie un mediu sigur.

Concluzie

Aveți grijă la tot ceea ce faceți pe Internet și dacă aveți gânduri să faceți falsuri, pregătiți-vă să răspundeți în fața legii! Eu sunt de părere că nu merită să riscați libertatea pentru câteva informații și câteva poze furate de la cineva asumând-vă identitatea acelei persoane. Fiți voi și oferiți-le și celor jur, că rău se face ușor!


Pagina principală


Niciun comentariu: