Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

04 iunie, 2020

Este nevoie de tehnologia 5G?



O întrebare pe care pe mulți îi frământă și pe bună dreptate, este legată de necesitatea introducerii tehnologiei 5G în România.

Pe lângă toate teoriile conspirației și pe lângă a fi sau nu de acord cu această dezvoltare a rețelelor de telefonie mobile, apare și preocuparea oamenilor privind uitiliatea ei efectivă.
Argumentele sunt împărțite: dacă ai nevoie atât de mobilitate, cât și de viteză atunci da, îți este utilă. Dacă nu, atunci 4G este deocamdată suficient. În plus cred că fiecare este influențat și de starea sa finaciară. Știu că unii sunt împătimți de tehnlogie și mai ales de jocuri și ar dori și mobilitate, nu doar să stea acasă folosind internetul fix.

Eu personal, deși mi-o doresc și sunt apărător înfocat al ei, nu pot spune că sunt atât de disperat încât să nu mai am răbdare. Și nu aș fi chiar atât de dispus să îmi cumpăr chiar acum un telefon nou, iar prețul unor dispozitive compatibile cu o tehnlogie nouă este inițial destul de ridicat și nu, nu sunt genul Acela care să achiziționeze cele mai scumpe lucruri.

Totuși un aspect neglijat de aproape toată lumea, cu excepția câtorva experți și youtuberi care au mai făcut ceva materiale, este faptul că 5G nu este numai despre viteză superioară de acces la Internet ci și despre conecatarea dispozitivelor inteligente între ele. Acest concept poartă numele de IoT( Internet of Things). Deocamdată cel puțin în țara noastră acest concept pare un lucru SF: mașini care se conduc singure, sisteme inteligente de monitorizare a traficului, efectuarea de operații de către medici de la distanță folosind un braț robotic etc. Toatae acestea sunt posibile nu doar datorită vitezei, dar și a latenței mici pe carea această rețea o promite.



Din punctul meu de vedere mulți ani de acum încolo tehnlogia 5G se va axa foarte mult pe zona urbană, deci dacă ești de undeva de la țară mulțmește-te deocamdată cu 4G dacă ai norocul să fi ajuns pe la tine! Sigur din pricina folosirii IoT a acestei tehnologii, doar primăriile orașelor ar fi interesate mai mult în dezvoltarea ei, deci și operatorii de telefonie se vor concentra pe amplasarea de echipamente în orașe, mai ales în cele mari.

Deocamdată deși există deja acoperire 5G, nici în zona în care locuiesc eu nu există încă, așa că nici din acest punct de vedere nu ar merita să mă grăbesc să îmi cumpăr un telefon compatibil.

Sigur, fiecare este liber să decidă dacă își va achizționa sau nu un dispozitiv compatibil , momentan nu este o urgență însă din punctul meu de vedere, așa cum s-a întâmplat și în cazul tehnlogiilor anterioare, după ce vor trece câțiva ani de la lansare, rețeaua se va extinde și va deveni folosită pe scară largă. Acum nimeni nu poate ști cu exactitate, dar și dispozitivele și apliacțiile de pe ele evoluează și acest lucru împinge în mod natural și dezvolarea rețelelor de telecomunicații, fie ele fixe sau mobile.

Putem concluziona că răspunsul la momentul actual la întrebarea: „Este tehnlogia 5G necesară?” este: nu încă(cel puțin nu pentru toată lumea), dar în câțiva ani va fi cu siguranță, iar ea va deveni obișnuință ca și celelalte în ciuda celor cărora i se opun.




Niciun comentariu: