Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

29 decembrie, 2019

Te uită cum NU ninge decembre



De ceva ani se întâmplă ca prima lună calendaristică de iarnă cel puțin, în București să fie cam lipstă de zăpadă.

Tot gândidu-mă la acest lucru și mai ales că anul e pe sfârșite și până pe data de 28 decembrie nu am văzut nici măcar un singur fulg, brusc âmi vine așa în minte poezia poezia lui George Bacovia - Decembre.

Nu, nu mă apuc eu acum de poezie și nici să fac vreun comentariu literar, nici să discut opera bacoviană despre curentul simbolist. Departe de mine acest gând. 

Ce îmi trece mie prin cap însă: cum poezia despre care am amintit începe cu versul: "Te uite cum ninge decembre" as spune că dacă ar fi să adaptăm realității de azi ar trebui să spunem: te uite cum NU ninge decembre. Păi nu e și normal? Iarna pare să fie fi rămas în calendar și nu vrea să iasă deloc afară să ne decoreze cu alb. Unde mai pui că au fost și zile destul de calde, deci nici măcar temperatura nu a fost în toate zilele una adecvată perioadei. Ce ne mai amenținau pe la TV că va fi o iarnă grea. Aiurea!

Cu siguranță sunt și mulți care se bucură dintr-un motiv sau altul că nu ninge: în special șoferii și mai știu eu pe cineva care urăște zăpada. Alții în schimb au cunoscuta zicală: "Crăciunul fără zăpadă nu este Crăciun." Deși aceștia nu au în vedere că în emisfera sudică acum e...vară. Ăia ce să mai zică? Oricum fie au chiulit la geografie, fie repetă așa o vorbă din obișnuință, fără a gândi prea mult. Dar ce e drept pentru noi, zăpada e un element asociat cu acestă sărbătoare, iar Moșul vine dintr-o zonă cu zăpadă din belșug. 

Dincolo de toate astea însă apare și o problemă destul de serioasă  și anume ce se întâmplă în general cu vremea, cu clima și cu planeta. 

Sunt mulți care ne tot avertizează de fenomenul încălzirii globale, că am folosit la maximum resursele. Cât vine vorba despre partea pur meteorologică a problemei, există și voci care spun că asta cu încălzirea climei nu este altceva decât un ciclu natural, iar omul nu a făcut nimic altceva decât să îl accelereze.

Oricum la capitolul grafice stăm bine, știm ce se întâmplă, dar nu putem opri sau atenua măcar creșterea tot mai mare a temperaturii medii globale.


Adevărul este indiferent dacă a cauzat încălzire, omul a făcut mult rău planetei și sigur a dereglat el ceva. Că doar vedem cum ne dispar pădurile. Dar mai tragic este că nu e o problemă pur românească: Au tot ars mii de hectare anual prin Amazon( nu nu magazinul ăla online ci regiunea), prin Siberia, California, Australia etc. Doar ați văzut și voi știrile!

Fizicianul Cristian Presură se pare că este un adept al faptului că noi suntem responsabili de încălzirea globală și încearcă să o demonstreze prin calcule. Puteți vedea video mai jos:


Oricum ar fi schimbarea climei e vizibilă. Oare vom mai avea Crăciun cu zăpadă( aici unde ar trebui să fie)? Cine știe vom vedea!


Niciun comentariu: