Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

24 iunie, 2019

Un gest de...umanitate



De foarte multe ori noi ne considerăm superiori celorlate ființe și dacă e să ne referim strict la faptul că vorbim și gândim pentru orice om, cât ar fi de rău acest lucru este perfect valabil.

Dar nu este suficient. În tendința noastră de a ne folosi superioritatea am ajuns să abuzăm de celelalte ființe, mulți considerând într-un mod total greșit că acest lucru ni se cuvine.
Gradul de cultură, mentalitatea și chiar învățăturile religioase au contribuit, de foarte multe ori negativ, la atitudinea oamenilor față de animale. Pe vremea romanilor, gladiatorii, prizonierii și cei care făceau lucruri ce nu erau agreate de imperiu erau puși să se lupte cu diverse animale, ceea ce era un act de cruzime față de oameni, dar și față de acele animale. Nici o religie la rândul ei nu îndeamnă la stoparea acestor cruzimi față de ele, ba chiar instituie ritualuri în care acestea sunt sacrificate, adică reduse fără vreo șansă de scăpare la stadiul de monedă de schimb cu divinitatea (găsim inclusiv în Biblie numeroase exemple). Luptele cu tauri (coridele), deasemenea sunt justificate prin faptul de a fi tradiții. În unele țări la presiunea organizații au fost interzise astfel de "spectacole" în multe zone. 

Probail știți, dar la noi în mediul rural, mentalitatea față de animale este că acestea nu au valoare prea mare și multă lume încă mai consideră ca o normalitate să arunce(sau chiar să îi omoare sau să lase să moară) puii de pisică sau câine dacă aceștia consideră că nu au nevoie să îi țină. Da poate pentru unii poate părea șocant, dar este o realitate.

Nu neg că există nevoia de hrană, motiv pentru care încă de la început animalele au fost vânate apoi crescute pentru a fi sacrificate, sau pentru alte foloase de acest fel cum ar fi lapte sau ouă. Și nu doar nevoia de hrană cum este în cazul cailor sau al boilor folosiți pentru muncă.

Alte animale au fost folosite până nu demult și încă mai sunt folosite în multe țări pentru divertisment în circuri , dar recent s-au dat legi inclusiv în România care să interzică acest lucru cu mici excepții.

Însă există pe lângă animalele folositoare economic și animelele de companie pe care oamenii le țin de plăcere. Cu timpul unii din  aceștia s-au asociat și au înființat organizații de protecție a animalelor, care cu timpul au reșit să determine autoritățile să dea legi care să le protejeze.

Atitudinea societății, cel puțin în ultima perioadă, a început să se schimbe radical față de abuzurile împotriva animalelor și astfel de acte sunt aspru sancționate și de opinia publică, iar oamenii acționează vehement pe toate căile, ori de câte ori apare un act de cruzime. Deasemenea mass-media prezintă cu mare responsabilitate și  implicare astfel de cazuri și și-a luat în serios rolul de a educa oamenii încât astfel de lucruri să fie tot mai rare.

Se spune că animalele simt omul bun și au încredere să se apropie de el. Și vă veți convinge de acest lucru, dacă încă nu s-a întâmplat în cele ce urmează.

Ceea ce m-a determinat să scriu acest articol este tocmai un astfel de caz în care protagoniști sunt un om și un câine. Și cum astfel de lucruri odată ajunse pe rețele de socializare sunt distribuite de un număr mare de persoane nu am putut rezista să nu îl postez și eu pe un grup dedicat iubitorilor de animale.


SUFLETUL TE FACE OM!

Astfel de gesturi te fac OM! ❤️

Acest video, în care acest bătrând ia apă în palmele sale și dă câinelui să bea, a impresionat lumea și acest lucru demonstrează fără îndoială că oamenii devin din ce în ce mai apropiați și de nevoile altor ființe și prin asta le pot câștiga încrederea. Este un gest de lăudat și de urmat, până la urmă și ele sunt suflete ca noi și merită ajutate, respectate, iubite și nu lovite, chinuite sau omorâte fără să fie cazul.

Niciun comentariu: