Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

14 mai, 2019

Cu mocănița pe Valea Zânelor


"Singura investiție reală în tine este călătoria, celelalte sunt doar cheltuieli." Această zicală nu îmi aparține, dar este motto-ul oricărei excursii organizate de cea mai pasionată ghidă de turism  pe care am cunoscut-o (Alexandra Lăzărescu) și despre care vă invit să descoperiți un articol mai de mult pe acest blog. Nu vă dau link-ul cu vă las pe voi să parcurgeți mai multe articole pentru vă lăsa vouă satisfacția de a-l găsi.

Investiția este un termen economic, la fel ca și cheltuiala, diferența este că primul din ele este cu scopul de a face profit, dar putem vorbi despre un sens figurat al termenului: investiția în propia persoană. Este aproape clar că numai cineva cu o vastă experiență în domeniul călătoriilor, cum este Alexandra, putea trage o asemenea concluzie ca cea pe care am menționat-o mai sus. Călătorim bani pe mâncare, haine, case, mașini etc., dar călătoria este cea mai bună formă prin care ne putem dezvolta personal, cunoscând în mod direct lumea din jurul nostru.

Eu nu sunt un blogger de travel, dar articolele de acest gen îmi sunt cele mai dragi mie, așa că de câte ori am posibilitatea de a face o călătorie aleg să împărtășesc cu voi cu cele mai importante impresii lăsate de aceasta.

Cunoscând de ceva timp agenția Alexandrei (Holiday Boutique) și primind mereu ofertele de la aceasta, am etichetat un prieten, pasionat de călătorii ca și mine, într-una din excursiile organizate de aceasta. Vă invit, iar să îmi citiți blog-ul pentru a afla despre cine e vorba ( numele lui îl veți găsi într-un alt articol). Vă las vouă placerea aceasta. Nu mă așteptam să spună că vrea să meargă, dar spre plăcuta mea surpriză a făcut acest

Cu toții când ne găndim la mocăniță ne vine în minte cea din Maramureș și trebuie să vă mărturisesc că inițial și eu m-am găndit la acest lucru deoarece habar nu aveam unde este, de fapt nici  auzisem vreodată de Valea Zânelor.

Excursia fiind de două zile, cineva din prima zi a avut curiozitatea să întrebe de locul poartă denumirea de Valea Zânelor. Dar Alexandra a răspuns că va da răspunsul la momentul potrivit, iar tot ce a spus este că denumirea este de pe vremea dacilor și că mai există o zonă cu aceeași denumire la Proumbacu de Sus în Făgăraș. unde este Castelul de lut, însă aceasta este doar o denumire comercială, adevărata Valea Zânelor find în Județul Covasna. Există însă o ofertă și pentru castel pe site-ul agenției Alexandrei și chiar ne așteaptă să mergem cu drag și acolo.

Călătoria noastră a pornit de dimineața, de la ora 7 din București, Piața Victoriei. Ceea ce mi se pare amuzant este că noi așteptam autocarul, dar nu îl găseam deși eram chiar lângă el. Am sunat-o eu pe Alexandra, dar deja striga lumea pentru a-și ocupa locurile, nu a răsăuns așa că am întrebat pe cineva și ne-a spus că acesta este autocarul.

Am mers către Buzău, iar prima oprire a fost la Biserica Buna Vestire din satul Vernești, Județul Buzău. Nu pot spune că am fost prea impresionat de aceasta, dar poate voi aveți altă părere.

Mai departe, zic să ne concentrăm pe obiectivele mai importante ale traseului, de la acestea voi avea și poze, iar în final chiar și o mică surpriză video pentru cei care se "obosesc" să citească până la final. Pozele sunt făcute de prietenul cu care am mers în călătorie, cel despre care v-am provocat mai devreme să aflați cine e.

Primul obiectiv important, din punctul este Muzeul Memorial "Alexandru Vlahuță", aflat în satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, Județul Vrancea. Se poate ajunge foarte ușor cu mașina din Drumul European 85, cam la jumătatea distanței dintre Buzău și Focșani.

Acesta a fost înființat în anul 1958 cu ocazia sărbătorii centenarului nașterii cunoscutului scriitor.



Aspectul interior este una de casă țăranească din acele vremuri din punct de vedere al decorațiunilor, dar este o casă cu etaj.


Scriitorul a petrecut aici câțiva ani din viață, dar a fost obligat să o părăsească în anul 1916 din cauza războiului, casa fiind ocupată de soldații germani.

În perioada în care a stat aici, acesta a avut oaspeți de seama( mari scriitori), printre care și bunii săi prieteni Caragiale și Delavrancea.


                                

A doua vizită a fost cea la Mausoleul de la Mărășești





Cu siguranță mulți l-ați vizitat, dar ceea ce nu știam și poate nici destui dintre voi este că inițial se dorea construirea acolo a unei Catedrale a Neamului. Proiectul controversatei, în zilele noastre, catedrale este de fapt destul de vechi, iar de-a lungul istoriei pentru aceasta au fost avute în vedere mai multe locații. Mausoleul dedicat eroilor căzuți în luptă în celebra bătălie de pe frontul Mărășești, a fost construit din donații.

Deasemenea am aflat de la ghidă că în Județul Vrancea mai există două mausolee, unul la Soveja ( cu acesta fiind adeseori confundat) și altul la Focșani și cu toate că acest oraș este unul pe care l-am vizitat de mai multe ori, nu știam de exitența lui. Ghida mausoleuli ne-a recomandat cu multă căldură să mergem să le vizităm pe ambele.

Cum eu nu am o condiție fizică așa bună, la început am crezut că nu voi putea urca în cupola Mausoleului, accesul fiind făcut prin două scări, în formă de spirală destul de înguste. Ghida ne-a spus că unii s-ar putea să nu poată urca, dar în cele din urmă nu mi s-a părut greu. Cupola o puteți vedea în poza de mai jos.


Urmând ca pe locul acela să se ridice inițial un lăcaș de cult, evident că era nevoie și de o casă parohială, dar astăzi este amenajat acolo un muzeu, ce conține un basorelief pictat ce reprezintă istoria României, precum și o colecție de arme și obiecte din perioada primului război mondial.




Poate unii dintre voi nu știți, dar în Munții Vrancei există și  o arie protejată și anume Parcul Natural "Putna Vrancea". Aici poate fi vizitată și Cascada Putnei (în apropiere de Lepșa), următorul obiectiv din călătoria noastră. Trebuie să știți că există un tarif de vizitare de 2 lei/ persoană.

Cascada este spectaculoasă așa cum vă veți convinge din imaginile de mai jos. Cu un telefon bun și un "fotograf" priceput v-o pot arăta în toată splendoarea sa.





Fără îndoială că deja v-am convins că această cascadă de "2 lei"(sper că ați înteles ideea) nu trebuie să fie un obiectiv pe care să îl rațați în călătoriile voastre prin zonă.

Un alt obiectiv este și superba Mănăstire Lepșa. Legenda spune că aici s-ar fi petrecut o minune, în urma unui incendiu din anul 1929 când icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae a rămas intactă, așezământul monahal fiind ridicat din nou între anii 1930-1936.





Din Județul Covasna înainte de a ajunge la celebra mocăniță de pe Valea Zânelor trebuie să menționez două obiective tursitice.

Primul obiectiv este Biserica Fortificată de la Ghelința, aceasta fiind cea mai veche biserică din țară construită în stil romanic și mai veche decât celebra Biserica Neagră de la Brașov.

Ceea ce este de remarcat este tavanul casetat al acesteia și faptul că se păstrează frescele originale. acestea nefiind niciodată restaurate.







Al doilea obiectiv este unul cu adevărat impresionant și nu vreau să menționez nimic despre el deoarece este inutil de descris în cuvinte - Muzeul Haszmann Pál  din satul Cernat.











Ceea ce vedeți în imagini este doar o mică parte din ceea ce puteți vedea acolo, dar vă recomand cu încredere să îl vizitați deoarece veți fi impresionați cu siguranță.



Cazarea în acest circuit a fost la Hotel Atrium din orașul Târgu Secuiesc.

   Curtea Interioară a hotelului Atrium

La întoarcere am trecut și prin stațiunea Covasna unde am servit masa de prânz și apoi prin Sfântu Gheorghe reședința Județului Covasna unde am făcut și ultima oprire.

Ne-am întors pe la Brașov  și apoi Valea Prahovei, pe care Alexandra vă invită să o vizitați și în alte programe.

Un lucru aș vrea să mai spun și multă lume vă va confirma. Atunci când o ai Alexandra ca ghid chiar dacă la vreme se anunță ploi, răsare soarele și nu la figurat ci la propriu. Și acum s-a întâmplat la fel și am putut vizita liniștiți toate obiectivele. Ploaia a venit doar în timp ce mergeam cu autocarul. Să mai spuneți că nu există  minuni!

Și la final, vă las acel video pe care vi l-am promis, 2 minute din plimbarea noastră cu mocănița.












Niciun comentariu: