Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

20 decembrie, 2018

10 lucruri despre Crăciun

10 lucruri despre Crăciun pe care trebuie să le știi




Pentru că tot se apropie m-am decis să fac o listă cu 10 lucruri despre Crăciun pe care ar trebui să le știi:

1. La origini nu este o sărbătoare creștină: Deși în ziua de astăzi, sărbătorim nașterea mântuitorului Iisus Hristos, se pare că pe data de 25 decembrie se sărbătorea "nașterea regelui Soare", o divinitate păgână.

2. Moș Crăciun așa cum în forma pe care o cunoaștem noi azi este o creație a Coca-Cola: sigur, nu compania a creat legenda, dar moșul îmbrăcat în haina sa roșie nu ar fi avut înfățișarea pe care o știm noi dacă cei de la Coca-Cola nu aveau ideea. Este posibil ca și regimul comunist de la noi să fi avut idee de acest lucru și pe lângă motivul de ordin religios să aibă unul în plus de a-l redenumi Moș Gerilă, firma Coca-Cola fiind unul din simbolurile capitalismului.

3. În engleză Moș Crăciun se confundă cu Moș Nicolae: de fapt numele de Santa Claus provine de la Saint Nicholas care se traduce prin Sfântul Nicolae

4. Prima dată luminițele pentru bradul de Crăciun au fost folosite în anul 1882. Instalația a fost inventată 13 ani mai târziu în 1895

5. Cel care a inventat împodobirea bradului de Crăciun a fost Martin Luther.

6. Satul lui Moș Crăciun chiar există și este un parc de distracții, situat în regiunea Laponia, Finlanda.

7. Tăiatul porcului nu are legătură cu sărbătorea creștină: de fapt porcul sacrificat vechiul an care se duce și lasă loc renașterii naturii, după solstițiul de iarnă. Cel puțin așa se credea în vechime. În realitate însă dincolo de acest mit, iarna era un moment perfect de a-l tăia deoarece carnea se conserva mai bine în frigul iernii și ajuta oamenii să aibă hrana asigurată până la venirea primăverii. Dar oamenii în vechimea aveau tendința să creeze legende cu semnificații profunde. Din același motiv nici musulmanii nu consumă carne de porc deoarece carnea la ei s-ar strica din cauza climei, dar la fel ca noi. ținând să dea o conotație mistică acestui fapt au pus acest lucru pe seama interdicției divine.

8. Iisus Hristos nu s-a născut pe 25 decembrie: acest lucru nu este regăsit nicăieri în Biblie ci Biserica a stabilit această dată, mai exact Papa Julius, în anul 320.

9. Colindele de Crăciun sunt de origine păgână: se pare că obiceiul colindatului este mult mai vechi decât sărbătoarea, de fapt nu știe nimeni exact cât de vechi sunt.

10. Prescurtarea din engleză “Xmas” provine de la greci, unde X fiind  una din reprezentările lui Iisus Cristos (Christ). Probabil cei care ați văzut icoane grecești cu Iisus ați observat acest lucru.



Niciun comentariu: