Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

09 septembrie, 2018

Muzica eurodance

Muzica eurodance - un reper al anilor 1990
O combinație de ritm și muzicalitate, care îți dă o stare de bună-dispoziție, o combinație perfectă între acustic și electronic genul eurodance a fost o modă explozivă a anilor 1990 și a oferit numeroase hit-uri care sunt asculate și azi. Sunt melodii perfecte pentru a te încărca cu energie atunci când ești stresat și obosit sau a-ți începe ziua numai bun de făcut pe el gimnastica de dimineață.

1. Principale caracteristici

Nu voi face o prezentare a genului ca pe Wikipedia. Dar evident că vă voi spune că majoritatea instrumentelor folosite sunt sintetizate, dar culmea vocea nu e prelucrată. Se pot folosi și instrumente acustie, dar ritmul este perfect sintetic. Având în vedere că este unul alert un baterist nu ar putea să îl interpreze manual așa că este nevoie de un sintetizator de ritm. De obicei vocea este feminină, dar nu e prelucrată. Pot interpreta și băieții atunci când sunt bucăți de rap introduse. V-am plictist deja? Eu sper că nu.

Ceea ce am aflat este că majoritatea pieselor sunt scrise într-o gamă majoră. Când am citit mi-am adus aminte că prin școala generală la muzică am învățat  de game majore și minore. Dar cum nu mă interesa să devin muzician, nu am acordat prea multă importanță. Am aflat că gamele majore dau melodiile vesele, iar cele minore pe cele triste, melancolice. Poate că mi s-a spus atunci chiar nu mai știu, cine și-ar fi imaginatcă o să scriu acum acest articol, că nu exista nici net (cel puțin nu pentru mine), dar blog! 

2. Hitul  "Coco Jambo"

Unul dintre reprezentanții de seamă ai genului a fost Mr. President. Dacă faci parte din generația celor născuți în anii 1970(sau chiar mai devreme) până spre prima jumătate a anilor 1980 te încadrai perfect pentru a spune că piesa"Coco Jambo" hit-ul vremurilor tale. Bine eu sunt născut în 1986 și tot îmi plăcea  că oricum era difuzată piesa peste tot inclusiv video la TVR.

Mulțumită Youtube o puteți asculta mai jos:


3. Artiști ai genului

Trupel care au abordat genul eurodance au fost numeroase, producerea de asemenea piese devenind o a adevărată afacere. A și fost denumită "afacerea eurodance". Nu mă credeți? Așa am citit și eu pe Wikipedia. Nu mi se pare totuși ceva deosebi, azi oricum toată muzica e comercială.

Dintre trupele de Eurodance pot menționa: Haddaway, Mr.President, McSar & The Real McCoy, La Bouche, Culture Beat, Eiffel 65, Fun Factory, E-rotic etc. 

România a avut și trupe care s-au aliniat curentului: Genius au fost din ce îmi aduc aminte prima trupă care a cântat melodii ale genului, chiar și 3rei Sud-Est a fost considerat că se încadrează cu melodiile de debut. 

Din Republica Moldova în acest gen se încadrează O-zone.

Despre Fun Factory, pe care am ținut să o menționez că am amintire plăcută: În școala generală făceam excursii, în clasele 1-4. Eu am mers în toate. Într-una din ele în autocar, șoferul a pus hit-ul lor "I wanna be with you". Toți fredonam refrenul și am cerut să o pună de mai multe ori, nu am rezistat și am avut apoi și casetă cu formația. Pe lângă asta mai aveam una: Cassablanca de la Jessica Jay.

Mai jos puteți asculta melodia celor de la Fun Factory:Pe final, mi-am propus să vă mai postez câteva melodii, pentru a vă bucura de ele:
Niciun comentariu: