Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

16 iunie, 2018

Un exemplu de hate speech

Un exemplu de limbaj care incită la ură - hate speech

Limbaj care incită la ură



Libera exprimare și limitele sale


Libera exprimare este fără îndoială cea mai importantă în orice societate democratică. De fapt aceasta este o componentă esențială a conceptului de democrație. 

Totuși nu ar trebui să considerăm că poți spune orice și sub nici o formă, iar  insultele de orice fel nu sunt accepate și nimeni nu trebuie să le accepte mai ales dacă se îndreaptă împotriva unor categorii de oameni. În cazul în care cineva face acest lucru se folosește în limba engleză termenul de hate speech care s-ar traduce prin discurs al urii, sau limbaj care incită la ură. 

Ce este de fapt hate speech?

Nu doresc să dau o definiție de manual, dar ceea ce trebuie să înțelegem că este o insultă mai mult sau mai puțin gravă adusă unei persoane sau categorii de oameni. Aceasta trebuie făcută în mod public. Dezvoltarea rețelor sociale facilitează din păcate posibiltatea oricăreia dintre noi de a se folosi de hate speech. Cei care văd  postări sau comentarii în care este folosit au însă posibilitatea de a-l raporta. 

Categoriile de persoane vizate de persoanele care folosesc hate speech sunt persoanele cu dizabilități, cele care aparțin unei anumite rase sau etnii, persoane de un anumit sex sau orientare sexuală, persoane de o anumită religie,  orientare politică, origine socială etc. 

Trebuie precizat că ironiile sau satira față de unele năravuri sau defecte sunt permise atât timp cât sunt decente și nu jignesc.

Exemplu de hate speech


Titlul articolului meu l-am ales deoarece nu am vrut să vorbesc la general despre acest subiect, mai ales că mi-a fost sugerat de o prietenă virtuală și ea persoană cu dizabilități, care evident s-a simțit ofensată, chiar oripilată aș putea spune de o postare.

Mai jos puteți vedea un print al acestei postări:



mesaj jignitor persoane cu dizabilități

Acest individ, căci domn nu îl pot numi, consideră că cei cu dizablități(handicapați așa cum îi numește el) nu ar trebui ajutați finaciar, aducând falsul argument că ar trebui ajutați copii olimpici.

Nu trebuie să uităm niciodată că nu toți se nasc cu dizabilități și oricând poți deveni așa în urma unui accident. Acest lucru nu l-a luat în calcul. Cât despre eutanasiere nu pot fi de acord deoarece nu este etic pentru că viața nu o dăm noi și nu ne este permis să o luăm. 

Spuneam că o prietenă virtuală  cu dizabilități mi-a sugerat acest articol. O cheamă Luminița Tudosă și are drept ocupație confecționarea de figurine din ipsos. Nu s-a mulțumit să se plângă și și-a găsit un rost în viață. Puteți accesa pagina ei : https://www.facebook.com/lumy.crafts/?ref=br_rs

Iată că pe astfel de persoane trebuie să le sprijinim și să le oferim dreptul la o viață normală, nu să le jignim cum a făcut cel care a postat acest mesaj. Mai mult decât atât nu uitați: nuștiți niciodată ce vi se poate întâmpla și să ajungeți în locul lor!










Niciun comentariu: