Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

23 mai, 2018

Românii din străinătate

Românii din străinătate



Emigrația românilor


Situația economică a României după anul 1989, a determinat o bună parte a românilor să emigreze către alte țări cu speranța că le va fi mai bine.

Un alt motiv bine cunoscut este că în anii regimului comunist să pleci peste hotare, era un privilegiu pe care puțini îl aveau.

Unii au reușit să obțină viză pentru S.U.A. cuprinzându-i așa numitul "vis american". Unii norocoși au câștigat la Loteria vizelor.

Cei care nu au avut noroc să ajungă în S.U.A s-au împrăștiat peste tot prin lume și împreună cu cei care au reușit au format ceea ce azi numim diaspora românească.

Integrarea în UE




Odată cu aderarea României la UE,  deși existau de mult comunități importante formate în primul rând în Italia și Spania, mai ales după ridicarea vizelor, fenomenul a luat amploare.

Astăzi există cel puțin în cele două țări menționate comunități bine stabiit și recunoscute de toată lumea.


Atitudinea ostilă a unora față de românii din diaspora


Ceea ce m-a determinat să scriu acest articol este nevoia de a-mi spune părerea despre cei care îi critică sau chiar jignesc pe românii aflați în străinătate.

În primul rând, consider că este dreptul fiecăruia de a trăi acolo unde este mai bine și nimeni nu ar trebui judecat pentru asta, iar în al doilea rând odată cu aderarea României la UE, printre singurele beneficii reale pe care le avem se numără libertatea de circulație și libertatea de a munci în orice țară a Uniunii.

Sunt multe persoane în vârstă care active pe rețele sociale, căci deși s-ar crede mai mult tinerii le folosesc, îii critică sau jignesc pe cei mai tineri care pleacă. Pe mine mă deranjează acest fals patriotism. Spuneam că în regimul comunist era greu să pleci din țară și mi-a venit în minte un lucru pe care nu na știu exact unde l-am auzit.: "Pasării care a trăit toată viața în colivie i se pare că a zbura este o boală."

Este adevărat că există drame ce privesc copii ce rămân cu un singur părinte în țară sau în grija rudelor, că unii nu reușesc, dar în realitate nevoia îi împinge să plece și nimeni nu are dreptul să îî judece sau să îi jignească.

Nu uitați un lucru: dacă situația în țară ar fi mai bună, mulți nu ar mai pleca!





Niciun comentariu: