Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

14 mai, 2018

Natalitatea în România și problema avortului

Natalitatea și mortalitatea 


Cu toții am auzit cu siguranță cel puțin o dată discuții privind numărul de locuitori pe care îl are țara noastră. 

Îngrijorarea mare a tuturor este scăderea continuă a populației și în prezent număr de locuitori ar fi undeva la 18 milioane. Este adevărat că și emigrația a contribuit la scăderea numărului de locuitori, însă principalul factor care a contribuit este sporul natural negativ, adică diferența dintre natalitate și mortalitate.

Din cercetările demografice oficiale dupâ anul 1991, numărul de nou-născuți a devenit mai mic decât al persoanelor decedate și de atunci această situație nu s-a schimbat.

Cea mai recentă statistică am găsit-o spre exemplificare pe Wikipedia: 


După cum se poate observa la 1000 de locuitori sunt 9,9 nou născuți, întimp ce numărul de decese este 12,1 la nivelul anului 2010. Poate nu părea mult, dar un spor natural negativ an de an duce la micșoarea destul de mare a populației în timp.

Avortul -  o problemă controversată




În ziua de azi, emanciparea femeii în societate a ajuns să îi dea acesteia dreptul să dispună total de viața ei, iar acest lucru nu este în principu rău. Societatea occidentală consideră inclusiv avortul că în mod indiscutabil acesta este un drept al său și nimănui nu îî este permis să i-l nege. Din păcate acesta are o contribuție importantă la scăderea natalității.

Nu voi discuta despre perspectiva religioasă asupra avortului, căci știm părerea tranșantă a Bisericii cu privire la acest subiect.

Cu toate că societatea a dat femeii dreptul său la avort, putem oricând discuta că acel copil încă nenăscut este o ființă umană și prin urmare unii ar considera acest lucru o crimă. 

Foarte multe femei spun că nu au cu ce să crească copilul, că nu și l-au dorit sau că la momentul sarcinii au alte priorități. Din punctul meu de vedere o sarcină nedorită nu cred că mai e o scuză, cu excepția violului, Metodele contraceptive, mai ales în mediul urban sunt la îndemâna oricui. Sun și unele femei care se sacrifică și își pun viața în pericol pentru a naște. Despre un caz în care acest  lucru chiar s-a întmplat, puteți citi povestea dând Click aici!

Cineva, nu o să îî dau numele îmi spunea că ar interzice avortul prin lege, dar nu pot spun dacă sunt sau nu de acord. El a fost interzis de Codul Penal până în 1989, iar multe femei au făcut avort pe ascuns s-au și-au abndonat copiii în orfelinate. România este în Uniunea Europeană și oricum nu ar fi posibilă o asemenea lege, căci ar fi incompatibilă cu  valorile occidentale.

Un alt lucru pe care persoana respectivă mi l-a spus și cu acesta sunt de acord în totalitate este că ar trebui să se facă educație sexuală în școli. Dacă acest lucru s-ar face cu seriozitate cu siguranță s-ar evita multe sarcini nedorite. După cum spuneam metodele contraceptive sunt accesibile și educația ar fi tot ceea ce mai este nevoie.

Concluzie


Avortul este o problemă discutabilă, pe de o parte femeia poate invoca oricând că disoune de corpul său, dar pe de altă parte este o problemă morală legată de copil ca ființă umană și de dreptul său de a trăi.

Un lucru e sigur din punct de vedere demografic, avorturile influențează, evident negativ, natalitatea.










Niciun comentariu: