Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

11 mai, 2018

Pierderea obiceiurilor naționale - o pierdere enormă pentru cultura românească

De ce scriu acest articol


Deși nu îmi doresc să scriu subiecte negative pe acest blog sunt două motive pentru care am ales să scriu acest lucru:

1) M-am implicat printr-un articol precedent în a trage un semnal de alarmă față de nepăsarea generală față de monumentele istorice pornind de la Castelul din Banloc - click aici

2) În aceeași localiatate, Banloc  anul acesta s-a organizat anula acesta Ruga de la Banloc, însă nu s-a folosit denumirea de rugă ci de zilele comunei, deși în alte sate bănățene s-a păstrat denumirea de rugă. Acest lucru a fost semnalat primarului localității de către Alina fata care a creat pagina Castelului, acesta spunând că e obligat să numească astfel festivitatea pentru a obține cofinanțarea ei de la Consiliul Județean. Cu această ocazie mi-a venit ideea acestui articol.


Tradiții înlocuite 


Globalizrea este fără îndoială un proces pe care nu îl putem opri și nu este neapărat negativ, dar în ceea ce privește păstrarea unor tradiții poate fi extrem de periculos.

Am înlocuit unele tradiții cu altele: Sfântul Andrei cu Halloween-ul, Dragobetele cu Valentine's Day, nu mai vorbim de faptul că încet-încet colindele dispar și cel mult sunt înlocuite cu melodii de sărbători.

E adevărat că și Moș Crăciun, așa cum îl știm azi este un brand Coca-Cola, dar asta nu înseamnă că trebuie să adoptăm tradiții și obiceiuri străine și să le uităm pe ale noastre.

Cred că uitarea tradițiilor ca și nepăsarea față de monumente duc la dispariția identității noastre naționale. și nu este în regulă. Această țară are mute de arătat și de multe ori străinii tind să aprecieze lucruri pe care românii le uită sau de care nu au grijă. Trist,dar adevarat!



Niciun comentariu: