Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

20 aprilie, 2018

"Manele" braziliene

“Manele” braziliene




Contestate de cei intelectuali sau de cei care pretind că sunt, populare printre cei mai mulți și ascultate de toată lumea la petreceri manele fac parte de foarte mulți ani din viața noastră.


Peste mări și țări, mai exact în Brazilia s-au compus în urmă cu ceva ani niște melodii care au fost promovate intens la nivel la nivel internațional, cea mai populară fiind cea lui Michel TeloAi Se Eu Te Pego. Au mai existat incă 3 melodii promovate Jao Lucas e Marcelo  - Eu quiero tchu, eu quiero cha, Gusttavo Lima – Balada boa (tche chereche) și Leo Rodriguez – Bara Bara Bere Bere. Aceste piese se fac remarcate la noi în țară deoarece au anumite trăsături ce le fac să semene cu manelele ritmate. Dar după cum veți vedea în continuare nu au nici o legătură cu manelele.


Genul sertanejo


Melodiile pe care le-am menționat și care au fost la modă timp de câțiva ani fac parte din genul muzical sertanejo. Acest gen cuprinde foarte multe melodii care la origine sunt foarte asemănătoare muzicii country, putem chiar spune că este o variantă braziliană a acesteia. Numele de sertanejo provine de la provincia Sertao și se mai numește caipira, denumire dată micilor fermieri ai Braziliei care au creat practic această muzică.


Acest gen are un subgen, numit sertanejo universitario. În ciuda a ceea ce am putea crede acesta nu este nici pe departe mai cult, ci se numește astfel deoarece a apărut în mediile studențești, cuprinzând în general melodii ritmate cu versuri simple cu o tematică privind dragostea, femeile distracția banii etc. și creat pentru a fi dansat la petreceri în special de tineret. El cuprinde elemente mai multe elemente din muzica pop și se folosesc mai mult instrumente electronice în locul celor tradiționale(cum ar fi viola caipira – un tip de chitară acustică). De fapt piesele menționate fac parte din acest subgen. Unii artiști de sertanejo universitario poartă încă pălării de cow-boy în concerte amintind de adevăratele origini ale acestei muzici.


Cum în ziua de astăzi este la modă sincretismul (asimilarea de elemente din alte genuri muzicale) și crearea de piese ritmate prin folosirea instrumentelor electronice nici muzica braziliană nu a putut să scape de acest trend. Unele melodii ce au fost compuse în ultimii ani sunt greu de încadrat într-un gen. Sunt multe piese care încorporează caracteritsici din genurile arrocha, funk carioca, forro și chiar genuri din afara Braziliei cum ar fi latino sau reggaeton. Pe lângă piesele cunoscute artiștii care au fost promovați internațional au multe alte piese și mai există și mulți alți artiști( atât  solo cât și grupuri din 2 cântăreți) populari în Brazilia care abordează astfel de muzică cum ar fi Kaio e Bruninho, Munhoz e Mariano, Joao Bosco e Vinicius, Cristiano Araujo , Joao Neto e Frederico, Joao Lucas e Diogo, Thaeme e Tiago,  Cesar e Alessandro, Gabriel Gava, Luan Santana, Antony e Gabriel  și mulți alții, . Mai există o formație care abordează un gen orientat spre muzica electronică – Adson e Alana . Nu dau nume de piese, vă las să î descoperiți voi pe Youtube.


Într-adevăr veți fi uimiți de asemănarea multor  piese cu manelele ritmate, există și ceva piese lente, dar acestea nu seamănă a manele.




Vă recomand această muzică

Eu sper să vă placă, mie cel puțin îmi plac deși nu sunt manelist. Oricum vă invit cu încredere să le ascultați și dacă aveți vreo petrecere sunt chiar bune să fie în playlist-ul vostru!


Niciun comentariu: