Sărbătorile de iarnă, pentru creștini și nu numai, reprezintă un prilej de petrecere, de urări și de timp liber alături de familie și prieteni.
Mulți spun în ultimii ani că sărbătoarea a devenit consumeristă și că își pierde cu trecerea timpului adevărata sa semnificație.
Crăciunul este pentru creștini sărbătoarea nașterii Domnului Iisus Hristos, cel care s-a născut din Fecioara Maria pentru a mântui lumea, cunoscută la români sub denumirea de Maica Domnului.
Cu trecerea timpului, tot mai mult se pune accesul pe burtosul în costum roșu și barbă albă care aduce în seara de ajun cadouri copiilor cuminți și cunoscut sub numele de Moș Crăciun.
Există voci împotriva acestui obicei care spun că este un mod de a abate atenția de la Iisus și copiii ar trebui în primul rând învățați să se concntreze asupra lui și nu asupra acelui moș care aduce cadouri. Totuși nu trebuie să ignorăm partea educativă, prin care copii învață că dacă sunt cuminți vor fi răsplătiți.
Deși această sărbătoare se prăznuiește pe data de 25 decembrie, trebuie atrasă atenția că nu există nici măcar o referință biblică că aceasta ar fi data nașterii Mântuitorului.
Poate vă întrebați și pe bună dreptate ce doresc cu acest articol? Oi fi eu spirisușul ăla rău(sau mă rog ce o fi el) pe nume Grinch, sunt pus să atac creștinii că sunt ateu? Ei bine nici una, nici alta, departe de mine gândul. Am două motive care m-au determinat să dicut despre asta, pe lângă faptul că suntem doar la 2 zile distanță de această minunată sărbătoare:
1. În primul rând de curând prietena mea virtuală Luminița Tudosă a postat pe blogul ei un articol cu titlul "Ce sărbătorim de Crăciun?" Ea pune accentul pe ideea că ne-am îndepărat de semnificația religioasă a acestei sărbători care a devenit o una de consum și vrea cumva să ne atragă atenția să nu uităm în primul rând de Iisus și de nașterea Sa.
2. Atunci când eram în școala generală( în clasa a șasea sau a șaptea, nu mai știu exact), nu îmi mai duc aminte în ce context, profesoara noastră de muzică ne-a povestit ceva despre o sărbătoare păgână, precreștină închinată zeului Soare și care ar fi fost transformată în ceea ce știm noi acum.
Având în vedere punctul 2, discuția mea cu privire la Crăciun vreau să o aduc în această zonă.
Dacă vă documentați veți descoperi un lucru extrem de interesant. Creștinismul conține în doctrina sa o sumedenie de lucruri preluate de la alte culte care l-au precedat cum ar fi obiceiur, credințe și nu în ultimul rând sărbători care au fost preluate și adaptate și Crăciunul nu face excepție.
Faptul pe care l-am menționat nu diluează (sau nu ar trebui să o facă) semnificația și încărcătura spirituală creștină a sărbătorii. Cel puțin, dacă poate așa ați fi crezut nu pentru mine.
Ceea ce vreau să evidențiez este doar preluarea unei sărbători păgâne, așa cum știam deja de când eram mic de la acea profesoară de care v-am zis.
Acum nu știu care sunt cu adevărat intețiile care vor să pună accent pe faptul că acestă sărbătoare nu este una originală a creștinilor, dar e clar că până la urmă fiecare e liber să creadă ce vrea și pe cine vrea.
Răspunsul la întrebarea din titlu dacă este sărbătore creștină, din punctul meu de vedere este în consecință și da și nu. Da pentru că acestă aceasta se concentrează pe Nașterea lui Iisus Hristos și nu pentru că a existat o sărbătoare precreștină care a fost preluată și transformată în cea din zilele noastre.
Cât despre pierderea caracterului spiritual și tarnsformarea sa în prilej de petrecere, cadouri, brad, luminițe și timp de odihnă asta e deja o altă discuție. Lumea în care trăim duce spre așa ceva. Omul modern, înconjurat de confort și tehnologie, dar și influențat în ultima vreme de corectitudinea politică, pare să se îndepărteze tot mai mult de orice formă de spiritualitate, fie ea păgână, fie ea creștină, Crăciunul devenind pentru mulți o sărbătoare pur comercială.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu