Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

22 ianuarie, 2021

Reglementarea criptomonedelor




Moneda a reprezentat dintotdeauna un simbol al suveranității statului. Cum banii sunt baza a tot ceea ce avem și ce facem, statul, ca emitent de monedă a reglementat-o dintotdeauna. 

Odată cu dezvoltarea tehnologiei și a lumii virtuale, în care toată informația are la bază bit-ul, adică cea mai mică subdiviziune a acesteia, cineva nu știm precis cine, pe care unii îl știu  ca Nakamoto Satoshi, a pus bazele unei monede numită Bitcoin. Este evident de unde vine numele: de la bit, despre care vorbeam și cuvântul englezesc coin, care înseamnă monedă. 

Spre deosebire de toate celelalte monede de pânâ la inventarea ei, moneda virtuală are două caracteristici total diferite :nu este emisă de un stat și nu este materială. Este doar informație digitală sub forma unui cod alfanumeric (format din litere și cifre) criptat. Tocmai deaceea monedele digitale alternative care au apărut ulterior, poartă denumirea de criptomonede

Faptul că nu sunt emise de un stat, rezultă că acesta inițial nu are vreun control asupra criptomonedelor, însă cei care se ocupă cu așa ceva inclusiv eventualele firme care ar avea obiect de activitate tranzacționarea lor sunt supuse legilor. De asemenea din punct de vedere al experților financiari, criptomonedele nu sunt monede ci o marfă. Dar ce sunt monedele până la urmă: o marfă etalon care a înlocuit schimbul, ca formă primară a comerțului cu vânzarea produselor contra unei sume de bani. 

Criptomonedele este evident că nu pot fi supuse impozitării în mod direct, dar transformarea lor în monede obișnuite poate fi impozitată deoarece odată ce tranzacția este efectuată și banii ajung în cont se poate aplica taxarea lor și deja la nivel Uniunii Europene a fost dată o directivă în acest sens. De asemenea se vrea prevenirea finanțării activităților ilegale) cum ar fi vânzarea de droguri) sau teroriste. 

Nu este exclus pe viitor ca statele să emită chiar ele proriile criptomonede ceea ce ar însemna că reglementările aplicate lor se vor extinde și asupra celorlalte. Sau poate că toți banii vor deveni virtuali și fie că ne place sau nu Cash-ul va dispărea definitiv. Personal eu cred că asta se și vrea prin reglementare să existe pe viitor doar monede virtuale supuse regulilor, așa cum se întâmplă azi cu cele fizice. 





Pagina principală


Niciun comentariu: