Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

26 decembrie, 2018

Criptarea mesajelor

Criptarea mesajelor 


Unul din youtuberii pe care îi apreciez Jimmy Hex a avut un video pe canalul său La povești cu Jimmy un video  în care povestea că împreună cu fratele său Pălărie și Gixi ( trupa Trei Sud Ciol - nu cântau, dar făceau tâmpenii) au creat propria lor limbă. Poate că îl știți că e un video de pe  un canal de youtube în trending. Ei înlocuiau literele cu alte litere, consoanele cu alte consoane, vocale cu alte vocale. Ne-a dat și exemplu: Omrie zulu - asta însemna unde-i vaca?

Vezi video mai jos:




Poate vă întrebați ce legătură are cu titlul. Ei bine, în caz în care nu știați ceea ce au făcut ei se numește criptare, adică pe înțelesul tuturor modificarea cuvintelor dintr-un mesaj astfel încât să nu poată fi înțelese decât de cine trebuie. 

Cea mai simplă formă de criptare este cifrul lui Cezar , ce constă în înlocuirea unei litere cu o alta din alfabet aflată peste mai multe poziții față de această.

Astăzi criptarea este complexă, iar odată cu dezvoltarea sistemelor de comunicare la distanță, datele sunt transmise criptat, folosind o cheie de criptare. 

Mai multe despre acest subiect găsiți aici: criptare

Niciun comentariu: