Cosmin Petre - blog cu subiecte interesante și despre oameni de succes!

04 aprilie, 2017

Despre bani pe net

Despre bani pe net



Voi aborda în cele ce urmează un subiect pe care îl consider controversat deoarece există oameni cu gândiri, dar mai ales mentalități diferite.

În primul rând, evident fără a generaliza românii au o concepție despre muncă destul de rigidă. Adică a munci înseamnă a transpira din greu pentru fiecare ban obținut , deși mulți sunt ipocriți căci nu aplică prin exemplu personal această concepție. De fapt știm cu toții că dacă avem posibilitatea să tragem chiulul o facem, indiferent de domeniul în care activăm.

Evident nu am nimic cu oamenii care prestează muncă fizică, indiscutabil că cineva trebuie să o facă. Este nevoie de oameni în agricultură, în fabrici, oameni care să transporte și să descarce marfa în magazine etc. Mulți din cei care au asemenea activități dacă îi vor vedea pe alții că fac bani din altceva vor veni cu replici de genul „du-te la muncă!”. Această formă de manifestare apare chiar și la cei cu muncă de birou. Am întâlnit virtual asemenea persoane ce mi-au spus lucruri de genul prin comentarii.

Care sunt posibilitățile de a face bani pe net și de ce o consider eu muncă și pe aceast gen de activitate veți întelege după ce veți citi ceea ceea ce urmează.Sunt mai multe, dar voi exclude din start pariurile sportive care fac parte din sfera jocurilor de noroc și pentru care există și variantă online, deci s-ar încadra în aceste posibilități și nu voi vorbi nici de vânzarea like-urilor pe Facebook.
În continuare o să vă descriu posibilitățile pe care le cunosc până în prezent.

Oportunitățile referitoare la cum să faci bani pe net în primul rând le-aș grupa în două categorii, iar la rândul său pe cea de-a doua în 2 subcategorii.

I. Bani de buzunar


1) Site-urile de click-uri (pay to click - PTC)

        Aici anumite persoane fie că este vorba de firme sau persoane fizice ce dețin site-uri doresc să își facă traffic la ele sau să plaseze diverse reclame. Utilizatorul intră pe o platformă ce le distribuie dă click și adună până ajunge la o sumă minimă de retragere bani.Acești bani sunt virați către un procesator de plată (Paypal, Payza, PerfectMoney, STP etc. sau chiar portofele bitcoin despre care voi vorbi mai târziu). Mai târziu, dacă banii sunt retrași în Paypal pot fi folsiți pentru cumpărături online sau îi pot transfera în contul bancar propriu, pentru celelalte procesatoare existând doar opțiunea a doua. Putem da aici ca exemple două site-uri care funcționează de foarte mulți ani: neobux și clixsense.

Un lucru foarte important de reținut pentru site-urile de acest gen este că valoarea uni click nu ar trebui să depășească 2 cenți. Multe din aceste site-uri nu vor plăti, sunt țepe (scam în limba engleză). Advertiserii nu vor da atât de mult pe un simplu click, deci este recomandat să vă feriți.Toate, cel puțin din ce am întâlnit eu, oferă posibilitatea de upgrade (pentru câștiguri mai mari) contra unei sume de bani, iar unele condiționează retragerea de acest lucru. Este riscant să dai bani de la tine, dar unde nu există riscuri?

2) Site-urile de microtaskuri (microjoburi)


 Acestea funcționează similar cu site-urile de click-uri doar că în loc de click-uri utilizatorul are de efectuat mici sarcini. Însăși denumirea de microjob sau task (în traducere sarcină), arată că utilizatorul efectuează o muncă. Există și platforme românești de microjoburi gen cum ar fi: viespar.ro (site deținut în prezent de firma românească de servicii SEO Digital WorkForce) sau simplejobs.ro

Evident că pot exista și site-uri mixte care să combine click-uri cu task-uri.

Site-urile indiferent dacă sunt de click-uri sau microjoburi oferă și posibilitatea de a primi comisioane de la referali (referrals).Referali sunt persoane cărora un utilizator le-a recomandat site-ul printr-un link de referral.Deasemenea poți primi comisioane pe mai multe nivele similar cu sistemul MLM (despre care voi vorbi deasemenea).

Categoria “oportunități serioase și afaceri” o voi împărți în două subcategorii.În urma discuției cu un prieten virtual implicat în diverse forme de a face bani pe net cu privire la un site pe care îl folosea, eu spunându-i că de-acum el nu se mai ocupă decât cu afaceri serioase mi-a spus că mai degrabă le-ar numi oportunități.Touși stând mai mult timp să mă gândesc la acest lucru am decis să fac o împărțire între oportunități serioase și afaceri.

II. Oportunități serioase și afaceri


1. Oportunități serioase

1) Site-urile cu pachete publicitare (ad-packs sau shares) 


Acestea permit cumpărarea de pachete ce au o așa numită periodă de maturizare. O parte din bani pot fi scoși iar o parte merg pe cumpărarea de noi pachete.Fiecare site stabilesște procentul distribuit pentru recumpărare și retragere, iar acestea pot varia în timp.Utilizatorul poate alge să cumpere folosind și banii acumulați pentru retragere parțial sau chiar total.Tot recumpărând pachete, utilizatorul are posibilitatea de a ajunge prin efectul numit de unii “bulgăre de zăpadă” să genereze câștiguri mari. Deasemenea ce e de reținut că este bine să achiționezi un număr mare de pachete, deși este riscant și site-ul poate dispărea într-o zi. Dar riscul face parte din joc ca și într-o afacere clasică.

Unii folosesc în cazul acestor site-uri cuvântul “investiție” ceea ce este greșit! În limba engleză este folosit cuvântul “purchase” pentru a descrie cumpărarea de pachete.

Multe dintre aceste site-uri au fos acuzate că ar fi scheme Ponzi (ilegale), banii celor care câștigă provenind de la utilizatorii noi care achiziționează pachete, caz de notorietate fiind Traffic Monsoon, fondat de afaceristul englez Charles Scoville. Acesta site este acuzat de o instituție a guvernului federaldin SUA – Security Exchange Commission (SEC) că este o astfel de schemă și în prezent site-ul este în proces cu aceasta fiind suspendat .Detalii pot fi găsite pe Internet despre acest caz. *

Și acest tip de site-uri folosesc folosesc link-uri de referral și pot avea și partea de pay to click. Inclusiv Traffic Monsoon a avut și personal am utilizat această parte reușind chiar să scot bani de mai multe ori în contul de Paypal. Trebuie menționat că site-ul avut probleme cu acest procesator de plată, anterior de problema cu SEC banii fiind blocați, renunțând ulterior la el. Au mai fost cazuri similare (exemplu: MyPayingAds).

2) Minarea bitcoin

Despre bitcoin se poate scrie un articol separat, așa că nu am să insist prea mult.

Cu siguranță pentru cunoscătorii de engleză este evident de unde provine denumirea. Din două cuvinte: bit și coin.Bit este unitatea informațională care stă la baza stocării datelor pe orice system electronic de calcul.Acesta are valori de 0 sau 1 și formează sitemul binar. Practic orice ste stocat pe calculator, laptop, tabletă, smartphone sau alte dspozitive de stocare externă (CD, stick de memorie, hard-disk extern) se reduce la biți.Coin – înseamnă monedă.Deci bitcoin îl putem traduce prin monedă digitală.

Mai este folosită și denumirea de criptomonedă pentru o categorie mai largă de alte monede digitale ce au apărut ulterior, de exemlu: onecoin, sarcoin, littlecoin, dogecoin etc. Se numesc așa deoarece fiecare monedă nefiind fizică este identificată printr-un cod criptat.**

Bitcoinii deasemenea pot fi cumpărați sau câștigați de pe site-uri PTC, taskuri și pachete ce oferă posibiltatea retragerii câștigurilor în bitcoin.

Unii s-au îmbogățit prin speculație a creșterii valorii în dolari a acestei monede.Este și cazul unui student norvegian, care cumapărând câțiva bitcoin s-a trezit peste niște ani cu o mică avere deoarece valoarea crescuse foarte mult.Există mai multe articole ce pot fi găsite desprea cest caz.

Mai multe despre procesul de minare puteți afla din diverse surse. Există chiar și un site specializat în limba română cu știri despre bitcoin: https://goanadupabitcoin.ro/

Bitcoin-ul dă multe bătăi de cap autorităților deoarece este incontrolabil și momentan nu are un cadru legislativ. Este o monedă descentralizată și nu intră sub jurisdicția nici unui stat.Astfel că utilizatorul nu are vreo obligație fiscală.

Tot mai multe persoane fizice și firme acceptă plata în bitcoin și am fost surprins să observ că se pot cumpăra bitcoini inclusiv prin automatele PayPoint.

3) Site-uri personale, blog-uri, vlog-uri și canale de Youtube.


Google oferă posibiliatea prin serviciul Ad-Sense (afișare de bannere cu reclame) să câștigi bani din site-ul pe care îl deții. Dacă ai un site pe platforma WordPress acesta este monetizat în funcție de numărul de vizitatori.

Blog-ul personal de pe blogspot este monetizat dacă îndeplinește condițiile impuse de Google.
Vlog-urile de pe youtube sunt monetizate. De fapt toate canalele de youtube pot fi monetizate. De foarte multe ori noțiunea de youtuber se confundă cu cea de vlogger. Există canale de gaming, canale de documentare, videotutoriale etc., pe cînd vlog-ul este un fel de show fie de divertisment fie de nișă.

Cel mai notoriu vlogger român este Mickey Haș (pe numele său adevărat Mihai Alexandru Holhoș, ulterior și l-a schimbat în buletin în Mihai Alexandru Haș), deținătorul canalului Doza de Haș ( primul cu peste 1 milion de abonați din România), iar la nivel internațional Pewdiepie.

De foarte multe ori vloggerii în România sunt atacați de unii fani spunând că s-au vândut pentru publicitate. Dezaprob această atitudine, deoarece ei fac acest lucru ca pe o meserie. Există persoane care nu au înțeles că nici mail-ul nici Facebook-ul nu li se cuvin. Toate supraviețuiesc din piața de publicitate.Altfel ei ar fi nevoiți să plătească pentru a le avea. Oricum dacă e să facem o comparație pentru televizor plătești abonamentul de cablu, iar emisiunele sunt înrerupte de pause publicitare chiar și mai mult de 10 minute. Pe youtube în schimb nu plătești, poți vedea un video atunci când dorești, de câte ori dorești și o reclamă durează mai puțin, iar de cele mai multe ori după 20 de secunde poate fi întreruptă.Dacă un youtuber alege șă facă reclamă suplimentar la ceva nu trebuie blamat.

2. Afaceri

1) MLM-ul

Nu a apărut în online, dar ajuns să facă parte din modalitățile de face bani pe net.

Din păcate în România mentalitatea încă nu a fost total schimbată și mulți asociază încă acest tip de afacere cu schemele pirmidale din cauza structurii identice.

            Ce înseamnă MLM? Este o prescurtare de la Multi Level Marketing (în traducere marketing pe mai multe nivele)

          Voi încerca să explic prin cuvinte simple pentru a lămuri ce însemnă de fapt acest gen de afacere. De fapt cel care este implicat este un agent de vânzări ce nu primește salariu ci comisioane(în mod legal prin contract de comision) pe mai multe nivele, prin recomandări.În acest sens el își creează o rețea de clienți pe care înceracrcă să îi fidelizeze. Chiar dacă cineva care intră în schemă doar va cumpăra produse sau servici el nu va pierde ci va rămâne cu produsul sau i se va presta serviciul. O rețea mare și cu membri activi poate deveni o afacere profitabilă.Există MLM-uri cunoscute în online în industria produselor cosmetice de exemplu Avon.

        La ora actuală cel mai mare afacere de acest gen la nivel internațional este Lyoness cu varianta pentru online Lyconet.

           Este bine de reținut că nu este nimic rușinos sau ilegal în a face MLM.Totul depinde priceperea fiecăruia și nimeni nu pierde.

         2) Magazinele online

         Evident că în epoca Internetului magazinele clasice au concurentă cu acest gen de magazine, iar acestă piață este în continuă creștere.
            
          De reținut că și magazinele online pot avea sistem de tip MLM, iar un avantaj e că unele acceptă plata prin Paypal sau cu bitcoin (eu îl văd ca pe un avantaj atât din punctul de vedere al magazinului cât şi al clientului).


În concluzie acest material lămurește în mare parte problema banilor pe net. Așa că trebuie doar să ai curaj și să cântărești bine înainte de a te apuca de a încerca oricare dintre aceste modalități de a face bani pentru a avea success!
           
*Site-ul Trafficmonsoon nu mai există!
** Criptomedele mai noi nu mai folosesc neapărat terminația "coin"





                                                                                                                  


           




Niciun comentariu: