Pagini

24 mai, 2021

50 de ani de știință

Internetul folosit cum trebuie, ne poate aduce pe lângă distracție facilă și gratuită și posibiltatea de a afla de oameni deosebiți care vor să mai facă și altceva, mult mai serios, dar care pentru cei pasionați poate deveni un hobby la fel de plăcut ca banalele noastre activități de entertainment.

Acum 50 de ani undeva în creierul munților, în pitoreasca Stațiune montană Voineasa se năștea un om care probabil, în micul său univers al satului său natal, nu și-ar fi închipuit pe unde l-ar purta viața și că și-o va dedica descifrării celor mai ascunse taine ale Universului cel mare, deși din relatările sacâte știu de mic copil visa la asta. Este vorba despre cercetătorul și fizicianul Cristian Presură. Nu aș fi știut de unde este dacă nu exista minunata enciclopedie Wikipedia, unde găsești informații ușor și despre orice.

În urmă cu doi ani, parcă printr-o conspirație a acestui Univers, fără să știu am trecut prin Voineasa. Doi băieți pasionați de călătorie și de un pic de aventură, doar așa un pic nu  foarte mult, au pornit într-o călătorie spre Transalpina. Cei doi erau: eu și cu un prieten. Și am avut parte de aventură că în loc să ajungem la Rânca, noi am luat-o din greșeală spre Sebeș. Am scris chair și un articol aici pe blog despre asta. -Ne-am rătăcit pe Transalpina Nu știam noi când am trecut prin Voineasa ce om deosebit se născuse acolo.


Poate vă întrebați de am dat acest titlu articolului. Simplu pentru că fiecare din noi este în felul său un cercetător. Din momentul în care venim pe lume suntem curioși, explorând mediul din jurul nostru, făcând cunoștință cu obiectele și ființele din jurul nostru, cu familia noastră. Cercetarea nu începe în școală, ci din momentul în care venim pe lume, cel puțin așa văd eu lucrurile.

Nu foarte mulți însă, dar destui din fericire merg până acolo încât vor să descopere tainele cele mai mari ale lumii, iar aceștia sunt oamenii de știință. Fizica este cea care dincolo de formulele sale aride pentru un necunoscător, descrie lumea până la cele mai mici detalii ale sale.

Un lucru de apreciat la Cristian Presură este că vrea să apropie copii și tinerii de studiul științific. Popularizarea științei este astăzi cu adevărat mai ușoară, folosind canalele moderne de comunicare a căror existență este datorată noilor tehnologii ce o fac accesibilă tuturor. Dar totuși, cărțile rămân piatra de temelie a cunoașterii, chiar și într-o lume tehnlogizată, așa că este de apreciat efortul lui Presură de a scrie două cărți voluminoase: Fizica povestită și O călătorie prin Univers - Astrofizica povestită.

Acum trebuie să mărturisesc ceva: minunata rețea de socializare Facebook, pe lângă plictisitoarele postări zilnice ce te fac să pierzi o grămadă de timp aiurea m-a atenționat de postarea lui Cristian Presură prin care ne spune că a împlinit 50 de ani. Și profit de această ocazie( abia seară, căci mai trebuie să mergem și la serviciu)  să îi urez pe lângă deja banalul "La mulți ani!", să ne trăiți încă 50 de ani cu descoperiri și împărtășind cu noi toți cu același entuziasm și cu acceași pasiune minunatele descoperiri științifice!






Pagina principală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comentariu aici: