Pagini

02 ianuarie, 2022

Alcoolul la volan și cum scapi de dosar penal




Nu recomand nimănui ca atunci când trebuie să se suie la volan să pună gura pe alcool. 

Eu chiar am un principiu: mai pot face mici prostii atunci când conduc, dar să fi băut înainte fie și ceva foarte slab și chiar în cantitate mică este de neconceput pentru mine. 

Mulți sunt cei care, fie că nu conștientizează gravitatea consumul de băuturi alcoolice înainte de a conduce un autovehicul, fie că sunt prea încrezători în norocul și capacitățile lor, spun că nu au făcut nimic grav, dacă găsesc argumentul am băut doar o bere.

Și mai grav este că această scuză cu berea, pe lângă altele, din punctul meu de vedere de-a dreptul penibile, o încercă chiar și cu acel polițist rutier care îi surprinde asupra faptului. Probabil că ați auzit și voi de justificarea cu oțetul. Unii chiar au tupeu și probabil dacă ești în acestă categorie și citești asta nu îți va păsa și așa vei face și tu sau poate ai făcut deja.

Mai sunt și situațile în care îți iese alcoolemie de la apa de gură cu alcool sau dacă ai șters bordul mașinii cu spirt sau ai folosit dezinfectant de mâini pe bază de alcool și ai inhalat vaporii emanați, dar asta e deja altă discuție.

Trebuie să vă atrag clar atenția că legislația din România nu are toleranță față de consumul de bături alcoolice a conducătorilor auto și din punctul meu de vedere acesta este un lucru foarte bun. Am înțeles că exista cândva o toleranță, dar contează situția din prezent și nu ceea ce a fost.

Probabil din titlu v-ați fi așteptat să vă învăț să faceți vreo faptă ilegală pentru a scăpa de răspunderea penală. Ei bine nu este deloc așa. Nu am făcut și nu voi face niciodată asta. În plus aș putea fi acuzat de instigare și nu am nevoie de așa ceva.

Dar hai mai întâi să lămurim ce se întâmplă în cazul în care totuși ai ales bună voie să ignori legea și să consumi alcool înainte de a te sui la volan.

În primul rând trebuie să știi că există două tipuri de fapte care ți se pot imputa: contravenția și infracțiunea.

Infracțiune vs contravenție






Diferența dintre cele două forme de sancțiune ce ți se pot aplica este determinată cantitatea de alcool pe care ai consumat-o, precum și în modul în care organismul tău îl asimilează. 


Contravenție 

Dacă în cazul în care polițistul te-a testat cu aparatul etilotest și rezultatul testului este de cel mult 0,40 alcool pur în aerul expirat fapta este contravenție și se sancționează cu suspendarea dreptului a conduce pentru o perioadă de 90 de zile și de o amendă contravențională din clasa a IV-a de sancțiuni. Deci riscați între 9 și 20 puncte amendă. 1 punct amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim, deci începând de anul acesta de 255 de lei. Rezultă că amenda minimă pe care o puteți lua în acest caz este de 2295 de lei! 

După cum spuneam, toleranța pentru alcool este 0 așa că dacă aparatul indică chiar și 0,01 veți fi sancționați. Merită pentru o gură de bere să plătețti 2295 de lei și să rămâi 3 luni fără permis? Nu cred!

Infracțiune

Dacă în urma colectării probelor biologice se stabilește că ai avut o concentrație mai mare de 0,80 l acool pur în sânge deja vorbim de o infracțiune. Trebuie să știi că de obicei concentrația iese  cel pușin dublă fața de cea indicată de alcool test, iar dacă acolo ai peste 0,40 vei fi obligat să ți se recolteze probe de sânge și cel mai probabil vei fi găsit vinovat.

În cazul infracțiunii pedeapsa este de la 1 la 5 ani sau amendă. Atenție este vorba de amendă penală, mulți nu înțeg diferența. Pe aia dacă refuzi să o plătești se transformă tot în închisoare!

În plus pe lângă condamnare legea prevede și o pedeapsă complementară și anume anularea permisului de conducere. Deci după ce ai din nou cazierul curat, după reabiltare, chiar dacă ai primit doar o amendă sau pedeapsă cu suspendare va trebui să faci din nou școala și să obții din nou permisul de conducere. 

Lacuna din legislație








Titlul articolului meu nu se referă la vreo ilegalitate așa cum am spus ci la o situație pe care legiuitorul nu a gândit-o. Este vorba despre situația în care să zicem întâmplător ai fost descoperit de polițist cu aparatul alcool test cu o concentrație puțin peste 0,40 alcool pur în aerul expirat. 

Legea nu prevede ceva ce nu ai voie să faci în intervalul cuprins între test și recoltarea probelor biologice. Ceea ce înseamnă că dacă ai la tine o sticlă cu apă polițistul nu are vreo bază legală prin care să îți interzică să bei. Tot ceea ce legea îți interzice este să refuzi recolatarea probelor biologice, acest lucru constituind în sine o infracțiune. 

Partea bună să zic așa este că apa băută poate diminua concentrația de alcool din sânge iaar dacă de exemplu rezulatul recoltării probelor biologice ar putea fi 0,79 spre exemplu ceea ce face ca fapta să nu mai  fie infracțiune, ci contravenție.

Sigur, insistența de a tot bea apă în mod repetat și amânarea intrării în cabinet pentru recolatare, poate să îl determine pe polițist să o interpreteze ca refuz de recoltare a probelor biologice.

Vreau să fie foarte clar că nu încurajez sub nici o formă pe nimeni să ajungă în acaestă situație, eu doar am vrut să menționez o situație ce e posibil să apară.

Concluzie

Ar trebuie să te gândești de 2 ori înainte de a te urca la volan  după ce ai băut alcool.

Riști destul de mult din punct de vedere legal și măcar asta ar trebui să te oprească, dacă pericolul în sine pentru ceeea ce faci nu te sperie.



Pagina principală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comentariu aici: