Pagini

27 decembrie, 2021

Influencerii și impozitele




Am văzut la un moment dat o știre că cei de la ANAF vor să desfășoare o acțiune prin care să verifice veniturile pe care le obțin așa numiții influenceri din activitățile lor din mediul online. Așa că am zis că ar trebui să abordez și eu subiectul.

Dar înainte de a răspunde la întrebarea pe care probabil mulți dintre voi și-au pus-o și anume dacă ei ar trebui sau nu să plătească taxe și impozite către stat, aș vrea să lămurim cine mai exact poate încadra în acestă categorie și de ce.

Ce este un influencer?





Deși eu cred că nu toată lumea este influencer, se pare că din punctul de vedere al opiniei publice oricinee face conținut pe platformele de socializare sau de distribuire video este perceput astfel. 

Eu unul nu mă consider a fi influencer, deoarece în primul rând conoder că trebui să genul de pertsoană pe care lumea să îl ia drept model. Adică spre exemplu dacă un anumit youtuber folosește anumite expresii și se îmbracă într-un anumit fel, din punctul meu de vedere este un influncer.

Un lucru pe care vreau să îl scot în evidență este că influencerii nu au apărut odată cu dezvoltarea Internetului. De fapt ei există de când lumea și poartă denumirea generală de modele sau idoli sau pot avea alte denumiri, cum ar fi maestru, mentor, etc. Doar tremenul în sine a apărut pe Internet. 

Oamenii s-au lăsat dintotdeauna influențați de alții fie cu personaliate mai puternică fie pentru faptul că au făcut ceva interesant sau inovator și acest lucru i-aimpresionat atât de tare încât și-au dorit să îi imite, sau chiarsă fie ca ei. Opa, observi și tu, am spus că au fost influențați, deci însăși denumirea sugerează totul!

Și da de mici suntem influențați întâi de părinți, apoi de prieteni și colegi de școală și  în cele din urmă de alte persoane cum ar fi profesori, vedete sau alte persoane publice, 

Eu unul prefer să spun că toți cei care fie scriu, fie postează poze sau video pe platformele de socializare sau partajare sunt creatori de conținut.

Inclusiv eu aparțin acestei categorii, iar pentru simplu faptul că scriu inclusiv acest articol pe care tocmai îl citești, eu creez conținut, dar nu sunt influencer.

Sunt canale de Youtube cu documentare și tutoriale video în diverse domenii. Nu pot spune că aceia pot fi numiți influenceri ci sunt acolo fie pentru cei care vor să aibă o cultură generală mai bogată, fie nu știu să facă un lucru și acum învață, văzând efectiv cum se face.

Avantajul unui astfel de tutorial este că dacă nu ai reținut ceva din prima poți relua oricând acel video. Deasemenea ai posibiltatea să pui pauză la video și să încerci să faci pașii  văzuți până în acel moment la lucrul pe care ți l-ai propus să îl faci.

Numărul mare de vizulizări și abonați nu te face deci influencer. Poți să ai de exemplu  10.000 de abonați și lumea să te copieze, dar la fel de bine poți să ai sute de mii dar să faci documentare de cultură generală. Amândoi sunteți creatori de conținut, însă doar cel cu 10.000 de abonați este influencer.

Eu sper că am reușit să vă scot din ceață dacă nu știați exact ce presupune acest termen, tot mai des folosit, de toată lumea și nu mereu în mod corect. Nu e de mirare, deoarece este cunoscută tendința unora de a folosi termeni doar pentru simplul fapt de arăta că îi știu,deși nu le cunosc semnificația cu adevărat.

 De ce avem nevoie de taxe și impozite?




Sigur că mulți din noi avem tendința de a spune că tot ceea ce producem noi din propria muncă ar trebui să ne revină.

Totuși nu trebuie să uităm un lucru: trăim într-o societate care trebuie să funcționeze, avem nevoie de servicii publice indiferent de natura lor. Statul este organizat instituțional, iar nimic nu funcționează fără bani.

Drept urmare a ceea ce am spus, fiecare din noi are obligația ca din caștigul său să susțină statul. Destui vor argumenta că cei de la conducere sunt hoți, că oricum nu beneficiază de servicii publice de calitate. Dar dacă toți ar refuza să își plătească dările oare unde vom ajunge? Vă spun eu: s-ar ajunge inclusiv la distrugerea statului însuși și la haos.

Într-o societate nedemocratică mai ales în cea comunistă cu economie de tip socialist statul are puterea de a se suține singur, bugetul de stat fiind întreținut de mariule întreprinderi care aparțin statului. De mai bine de 30 de ani am trecut la sistemul capitalist, multe din întreprinderile de stat au dispărut, deci cu atât mai mult trebuie să conștientizăm că evaziunea fiscală este o problemă gravă. Statul are nevoie de buget și acești bani trebuie să provină din economia reală.

Mulți găsesc portițe de scăpare nu încălcând ci eludând legea. Este o mică diferență dintre a eluda și a încălca, având în vederea că legea are chichițele ei și nu puțini sunt cei care profită de acest lucru pentru a scăpa efectiv de plata anumitor taxe. 

Poate ați auzit de firmele offshore, iar unii au impresia că acestea sunt ilegale. Înregistrarea unei astfel de firme într-un așa numit paradis fiscal pare a fi o soluție excelentă pentru unii care vor să plătească impozite și taxe foarte mici și nu, acest lucru nu este ilegal.

Este adevărat că și o fiscalitate exagerată nu este eficientă și o presiune pusă de stat pe firme poate împinge pe cei care le dețin să recurgă la mici șmecherii pentru a evita să plătească datoriile către acesta.

Trebuie să plătească creatorii de conținut?

Răspunsul meu categoric este că da. Și motivele sunt foarte clare. Pentru mulți a face conținut online a trecut de mult de satdiul de hobby.

A fi creator de conținut a devenit o adevărată meserie și așa cum am spus unii fact cultură alții pur și simplu entertainment (divertisment). Ei nu au dat un interviu de angajare așa cum fac spre exemplu cei care fac emisiuni la TV sau în diverse spectacole pe scenă, dar online-ul  a devenit demult o alternativă și cei care își monetizează activitatea și obțin în mod constant venituri au și un contract perfect valabil cu cei care îi plătesc, chiar dacă nu este încheiat în formă fizică.

Fie că vorbim de monetizare, conținut sponsorizat din contracte cu diferite brand-uri sau donații prin Patreon de la fani, toate sunt veritabile surse de venit.

Așa cum ceilalți din industria de divertisment plătesc impozite pe salarii sau pe sumele primite la spectacole, nu vă de ce cei care desfășoară o astfel de activitate în online nu ar trebui să facă la fel.

Chiar există și avantaje, pe lângă ceea ce riscă să li se întâmple dacă sunt prinși că nu plătesc ceea ce ar trebui. În ziua de astăzi, inclusiv activitățile independente sunt considerate vechime în muncă și îi vor ajuta pe care desfășoară activitatea legal și își declară veniturile, iar deasemenea se plătesc asigurări de sănătate din veniturile obținute.

Deci eu zic clar: dacă activitatea ta online poate fi considerată o sursă de venit, iar unii ajung într-un an chiar la sume de zeci de mii de euro. Cu asemenea sume, dacă te ții de treabă se poate trăi exclusiv din asta și chiar mai mult decât decent.

Deci fiți corecți și plătiți tot ceea ce prevede legea și dacă tot sunteți cunoscuți ca influenceri, fiți un exemplu și în acest sens!


Pagina principală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comentariu aici: