Pagini

22 decembrie, 2021

Depresie vs anxietate



Sursă foto: https://www.psihologiecuantica.ro/thumbs/aaa/400x300_59d609a45588a.png


Știți ce îmi spunea mie o prietenă virtuală? Că scriu bine articole pe teme de psihologie. Și asta nu era strict părerea ei, ci a unei alte fete, bloggeriță cu experiență căreia i-a plăcut un articol de al meu.

Și cum în articolul anterior am abordat tema depresiei, dar doar din perspectiva percepției la nivelul societății noastre, acum vreau să evidențiez care este diferența dintre depresie și anxietate. dar și asemănări și deosebiri.

În primul rând așa vrea să spun ceea ce am înțeles eu citind mai multe surse. Depresia este pierderea totală a speranței, omul depresiv  are un sentiment de tristețe care nu trece și nu se mai bucură de activitățile care îi plăceau. Pe când anxietatea reprezintă o teamă exagerată a cuiva față de activități pe care urmează să le întreprindă sau față de evenimente viitoare importante pentru el.

Oamenii cu stimă de sine scăzută sau care au suferit eșecuri pe diferite planuri, sunt foarte predispuși la a dezvolta depresie sau anxietate

Dacă vorbim de stima de sine scăzută cel mai probabil aceasta va duce la anxietate, deoarece provoacă neîncrederea  individului în sine însuși că poate face față unei situații importante căreia trebuie să îi facă față. Cu toții am experimentat emoția în fața unui examen și aceasta este normală, dar persoana anxioasă experimentează acest lucru mult prea intens decât ar trebui. Deasemenea anxietatea se poate manifesta și prin incapacitatea de a vorbi în public sau de a intra într-o relație. Pe de altă parte o persoană cu depresie ajunge în această stare deoarece a suferit foarte mult de pe seama unor evenimente care s-au întâmplat deja cum ar fi: moartea unei persoane dragi, o despărțire, pierderea locului de muncă, o boală gravă și incurabilă sau chiar atitudinea de respingere a celor din jur și excluderea dintr-un grup(adolesceții și tinerii de obicei se confruntă de obicei cu această cauză a depresiei)

Putem concluziona simplu că despresia este legată de trecut, iar anxietatea de viitor. Acesta este cheia înțelegerii diferenței dintre cele două deși simptomele pot fi comune, cum ar fi stare de proastă dispoziție, neliniște, agitație, lipsa concentrării etc.  Din păcate în cazul drepresiei în faze severe apare gândul de a se sinucide, uneori chiar urmată de tentativă sau chiar reușita acestui lucru.

Spuneam și în articolul anterior că mulți nu consideră depresia ca pe oproblemă reală sau gravă, dar cu siguranță mulți poate nu știau care este diferența dintre depresie și anxietate și sper și sper că am folosit un limbaj destul de accesibil încât să fiu pe înțelesul tuturor.

    Sursă foto: https://d2v9ipibika81v.cloudfront.net/uploads/sites/89/covid.png


În cazul depresiei pentru că tot am adus în discuție de bolile drept cauză, pandemia actuală poate duce la depresie. Unele persoane care au rămas cu sechele fizice din cauza une forme severe de COVID pot cădea în depresie. Deasemenea boala gravă la o vârstă înaintată însotiță de singurătate poate duce la depresie. 


Sursă foto: https://clinicaalegria.ro/wp-content/uploads/2021/01/bullying.png

Un alt fenomen cauză a depresiei, care afectează mai ales copii este bullying-ul. Agresiunea repetată, verbală, psihică sau fizică poate duce la depresie și de foarte multe ori copiii au tendința de a se ascunde. Deaceea acest fenomen nu trebuie tolerat și copiii să fie încurajați să discute cu profesorii, părinții, psihologii sau chiar polițiștii care au rolul lor în a le explica de data aceasta agresorilor că bullying-ul este un comportament infracțional, iar dacă vor face aceleași lucruri când vor fi mari pot fi trași la răspundere și își pot pierde libertatea, că dacă se obișnuiesc să îi agreseze pe ceilalți și la un moment dat aceste lucruri se pot întoarce împotriva lor .

Concluzionăm că o altă diferență importantă că anxietatea este depinde aproape întotdeauna doar de propria persoană și pornește de cele mai multe ori de la lipsa de încrederii și/sau curajului, pe când depresia poate fi cauzată și de comportamentul celor din jur, cum este cazul bullying-ului de care tocmai vorbeam.

Totuși este o mare asemănare între cele două tulburări: ambele sunt de cele mai multe ori grave și necesită ajutor de specialitate, dar și de susținerea celorlalți.

În final, sper că tot mai multe lume va conștientiza că indiferent de care dintre ele vorbim, acestea trebuie tratate cu seriozitate, atât de cei care suferă de ele cât și de cei care cunosc astfel de persoane.



Pagina principală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comentariu aici: