În ziua de astăzi, sunt multe lucruri la care avem acces aparent gratis. De ce spun aparent? Păi veți înțelege doar după ce veți citi acest articol până la capăt.
Ne-am obițnuit ca aici pe net să avem un serviciu disponibil tuturor, numit motor de căutare cu ajutorul căruia putem găsi informația de ce care avem nevoie fără să mai trebuiască să depunem vreun efort, sau în cel mai rău caz efortul nostru este minim. Nu plătim pentru asta, știu.
Rețelele de socializare de la Facebook la Instagram, Whatsapp, twitter, sau tik tok, Discord și altele sunt disponibile și ne ajută să comunicăm cu prietenii, familia și nu numai, de la distanță, instant și de oriunde avem acces la Internet. O să spuneți. Păi nu plătim pentru asta. Da, e adevărat nu scoți bani din buzunar pentru a avea acces la ele.
Tot pe Internet mai există și Youtube, unde poți asculta muzică, dar te poți și uita la diverse canale fie de divertisment, fie tutoriale sau chiar de cultură generală. E adevărat că există și varianta premium. Hopa, în principiu e gratuit, dar poți și plăti. Și uite așa am ajuns la un punct sensibil, care pe unii îi va face să se enerveze: reclamele.
De foarte multe ori, influencerii așa cum lise spune mai nou au fost certați de abonații lor că fac reclamă și că "s-a vândut". Probabil că mulți nu știu că este o muncă reală în spatele unui clip de calitate chiar și de câteva minute.
Am o întrebare pentru tine, tu cel care spui că un youtuber spre exemplu nu ar trebui să ceară bani sau însuși platforma pe care postează să nu afișeze anunțuri: e corect ce faci?
Chiar dacă pentru tine este gratis tu nu ești deloc special să meriți ca cineva doar de dragul tău să creeze o platformă ce presupune investiții enorme: programatori, servere, energie consumată de echipamente plus o grămadă de alte costuri pe care nici nu mai are rost să le enumăr aici. Mai mult decât atât toate platformele de social media sau videostreaming sunt niște afaceri, iar cei care le-au făcut vor să obțină profit.
Anumite platforme au dat posibilitatea creatorilor de conținut să își monetizeze clipurile și nu văd care este problema. De fapt da este una: la tine! Da, la tine cel care crezi că ți se cuvine totul moca. Dacă tot nu vrei reclame care te stresează atunci fă așa: ia portofelul și abonează-te, fă-ti un cont premium! Plătește! O faci inclusiv ca să ai acees la Internet. Abonamentul ăla pe care tu îl plătești e fix pentru atât să ai acces la el, pricepi asta? Nu ca să ai tu dreptul la Facebook, instagram, Youtube sau tik tok și nici la canalele vloggerilor.
Este adevărat că unii o fac din pură pasiune, dar pentru a avea un conținut de calitate un vlogger investește în cameră performantă, poate în niște rograme de editat profesioniste și nu în ultimul timp timpul său. Aceste lucruri trebuie luate în considerare înainte de a arunca cu hate. Dacă mergi la un specatcol, la cinema, la un concert sau la un meci plătești, nu-i așa? Nu e nimeni obligat să presteze pe gratis.
Deci răspunsul la întrebarea pe care ți-am pus-o este clar: nu e corect, așa că nu mai reproșa nimic.
Și acum înțelegi de lucrurile acestea de care ți-am spus sunt doar în aparență gratis? Este motivul pentru care tu trebuie să suporți publicitate. Sunt oameni dispuși să plătească pentru a-și promova compania. Pentru ca produsul sau serviciul lor să ajungă la public și să atragă clienți plasează publicitate. Altfel te va costa pe tine să foloseți orice fel de serviciu online. Chiar și acele gratuități și reduceri nu sunt altceva decât o formă de marketing cu scopul de a te atrage pentru ca tu să cumperi și mai departe. Netflix nu e gratuit, recunoști și tu asta.
Sper ca în final să înțelegi că fiecare lucru din lumea asta are prețul său într-un fel sau altul chiar dacă nu la modul propriu, în sensul că tu scoți banul și plătești!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Lasă un comentariu aici: