Pagini

04 februarie, 2021

Muzica și emoțiile




Există melodii care transmit emoție atunci când le asculți. Oamenii au încercat, din cele mai vechi timpuri să își exprime stările și sentimentele și trăirile prin intermediul artei, iar muzica nu face excepție.

Acum hai să facem un pic de teorie muzicală. Ce stă la baza oricărei melodii? Indiferent de genul din care face parte: nota muzicală. Ce este aceasta? Păi este o reprezentare a unui sunet, de o anumită înățime emis de un instrument muzical sau de vocea umană. Notele se grupează în intervale muzicale și game, iar o gamă conține 7 note: do, re, mi, fa, sol, la, si. Pe lângă aceasta mai există și notele alterate( ex: fa diez, si bemol etc.).

Gamele muzicale sunt la rândul lor de 2 feluri: game majore și game minore.

Gama majoră are semitonurile, cuprinse între treptele 3-4 și 7-8. Un semiton reprezintă intervalul muzical dintre 2 note echivalentă cu jumăte de ton. Mai pe înțelesul tutoror, dacă între 2 note succesive avem un interval de 1 ton, deci înățimea celei de-a doua este mai mare cu 1 ton, în cazul semitonului înățimea variază doar cu jumătate de ton. Gama minoră are semitonurile între treptele 2-3 și 5-6. Pe lângă aceste semitonuri, care fac ca o gamă să fie majoră sau minoră, numite și semitonuri naturale, sunt și semitonurile create prin alterarea cu o jumătate de înălțime a unei note.

Cei care compun muzică sau pur și simplu cei care sunt cunoscători de muzică știu un lucru: melodiile scrise în gamele majore sunt melodii vesele și exprimă bucuria, veselia și buna dispoziție. Din contră o melodie scrisă într-o gamă minoră va exprima tristețea, melancolia. 

Deci dacă sunteți compozitori la început de drum, ar fi bine să știți în ce gamă vreți să faceți o melodie, în funcție de sentimentele sau stările pe care doriți să le transmiteți. Altfel ați putea ajunge în situația în care o melodie cu versuri triste să sune vesel sau invers.

Carla'S Dreams - până la sânge




Poate că vă surprinde acest subtitlu, dar ideea de a scrie acest articol a venit în momentul în care aflând-mă la birou, la radio, căci acolo avem unul, am reuzit această melodie. Și scopul nu este o analiză a melodiei în întregime.

Versurile care mi-au atras atenția au fost : " Schubert n-ar putea descrie/ Nici în major, nici în minor/ Ce mi-ai făcut tu mie "

Acum nu vreau să par rău, dar într-o eră în care muzica multora nu se mai axează pe compoziție pe partitură muzicală ci pe mixaje de sample-uri și efecte, Carla's Dreams dovedește 2 lucruri: că are atât noțiuni de teorie , dar și de cultură  muzicală.

Odată pentru că Franz Schubert este un mare compozitor austriac de muzică clasică, iar a doua pentru că în acest vers face referire la game, majoră și minoră pe care le-am menționat mai devreme.

Amalgamul de emoții provocat de persoana iubită, fie pozitive sau negative nu ar putea fi exprimate într-o lucrare muzicală,  nici măcar de un mare compozitor cum este Schubert. Așa s-ar putea traduce versurile, având în vedere ceea ce am spus mai devreme cu privire la emoțiile pe care o melodie le stârnește în fiecare.

Iar pe final aș mai adăuga că dacă muzica transmite emoții, un muzician adevărat poate să vindece emoțional prin melodiile sale. O prietenă virtuală, Luminița a avut o asemenea experiență chiar cu melodiile celor de la Carla's Dreams. Citiți articolul aici


Pagina principală


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comentariu aici: