Pagini

26 aprilie, 2018

Banloc vs Balcic - diferența dintre România și Bulgaria

Două castele - două atitudini


Nu demult am scris un articol despre nepăsarea cu privire la Castelul din Banloc. Dar nu doar la acest lucru am vrut să mă refer ci la o atitudine generală, deopotrivă a autorităților române, dar și în general al oamenilor simpli.

Pe de altă parte și bulgarii au un castel, întâmplător (sau poate nu), într-o localitate cu un nume asemănător Balcic. 

În continuare veți înțelege de ce am ales comparația între cele două castele.

Ce m-a determinat să scriu acest articol


Au fost două motive care m-au determinat să scriu acest articol:

1. De mult am constatat că bulgarii în general au un turism mult mai performant cu toate că potențialul lor e mai mic.

2. Motivul al doilea și cel care de fapt mi-a dat ideea de a scrie, a fost un comentariu pe Facebook la o postare a unui interviu a unui student la arhitectură care a catalogat drept penibil demersul Alinei (o prietenă de a mea care a răsuns la acel interviu) de a promova Castelul din Banloc, spunând că promovează un castel ce nu simbolizează nimic. Cu toate că i-am replicat că acesta are o istorie a spus că nu îl interesează acest lucru. Mai mult decât faptul că a spus că e penibil, nu este corect deloc deoarece Alina este localnică și încearcă să promoveze ceva deosebit din satul ei, un sat bănățean ca toate celelalte. Nu voi da numele acelui student deoarece nu cred că are vreo relevanță. 


Banloc, Balcic și turismul


Sunt convins că multă lume nu știe, dar Castelul de Balcic a fost construit atunci când acesta se afla pe teritoriul României, fiind reședința de vară a Reginei Maria. Fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand - Regina Elisabeta a Greciei a locuit la Banloc fiind cea care a adus îmbunătățiri la castel și amenajând și o grădină care a rămas într-o mare măsură și astăzi. Iată că cele două castele nu au în comun doar un nume asemănător ci sunt ambele legate de familia regală a României.

Spuneam că există 2 atitudini: una al românilor de nepăsare, care lasă să se degradeze Castelul din Banloc și cea a bulgarilor care în exploatează pe cel de la Balcic în interes turistic, iar deși a fost construit de o regină româncă, paradoxal noi mergem să dăm bani ca să îl vizităm contribuind la dezvoltarea economică a vecinilor noștri. Totuși nu vreau să fiu ipocrit și eu l-am vizitat.

Castelul de la Balcic nu este o capodoperă arhitecturală și nici Regina Maria din dorința de a fi modestă nu a dorit acest lucru, așa că domnul student la arhitectură poate sta liniștit. În schimb grădina este una mare și superbă, cu multe flori atât în aer liber cât și sere cu flori și cactuși.

Cârcotașii ar spune că Balcic este situat la malul mării și Banloc e un simplu sat bănățean, dar orașul în sine nu impresionează cu nimic. Mai mult noi avem Constanța și Cazinoul și el lăsat în paragină. Tot aceeași nepăsare. Nu mai vorbim de multele vestigii antice și ele neglijate.

Spuneam că bulgarii au un turism mult mai dezvoltat: mergem pe litorarul bulgăresc, la Nisipurile de Aur, Varna, Albena, Sunny Beach etc, iar iarna mulți merg la ski la Bansko. Noi avem multe locații de ski, dar ei au una și bună. Nu vorbim de Austria unde potențialul e imens, dar noi am fi putut fi peste vecinii noștri.

Sunt convins că dacă nu exitau interese astăzi și Peleș sau Bran erau în ruină. Peleș este legat de familia regală, iar Castelul Bran este deținut de Dominic de Habsburg.


În concluzie românii sunt nepăsători spre deosebire de bulgari care fac turism inclusiv cu ceva ce cândva ne-a aprținut și inclusiv noi plătim să vizităm. Trist, dar adevarat!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasă un comentariu aici: